Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић говорио на отварању Форума Кине и земаља Централне и Источне Европе

Министар Горановић говорио на отварању Форума Кине и земаља Централне и Источне Европе
Датум објаве: 24.05.2016 13:02 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе говорио је данас у Мађарској на отварању Форума Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је посвећен књижевности и књижевном стваралаштву.

На отварању су говорили и Петер Хопал, државни секретар за културу Мађарске и Златко Хасанбеговић, министар културе Хрватске. 

У раду Форума ће учествовати и Мирсад Бибовић, амбасадор Црне Горе у Мађарској.

У свом обраћању министар Горановић је рекао: „Повезивање и дијалог између различитих култура, ма колико били неопходни и важни у времену глобализације, каткад су успорени препрекама које постављају националне културне политике. Неспорно је да међу примарним циљевима наших земаља јесте јачање интеркултурног дијалога. Развој модела и инструмената културних политика указује на нове путеве који доводе у везу различите културе, али сам сигуран да нема ефикаснијег и потпунијег начина међукултурне комуникације од стваралачког израза који се учини доступним и јасним ванматичним културама. Радује ме што овај скуп слави универзални језик литературе.”

Министар Горановић је у свом обраћању подсјетио на активности Црне Горе на промоцији њене културе на међународном плану: „Искористићу прилику да поменем да Министарство културе Црне Горе већ годинама учествује у афирмацији домаће кратке приче на међународном нивоу, и то кроз пројекат који нарочито потенцира друштвени ангажман кроз стваралачки израз. 2009. године преузели смо активности координатора за Црну Гору и отпочели имплеметацију програма Фондације Ана Линд. Црногорска национална мрежа у оквиру Фондације тренутно има 50 чланова - јавне иснтитуције из области културе, локалне самоуправе и НВО. У току су конкурси намијењени чланицама мреже: Конкурс за пројекте са темом Едукација у области међукултурног грађанства и Међукултурне умјетничке копродукције; такође, Конкурс за  Еуро – Мед награду за дијалог, као и Конкурс за најбољу кратку причу Сеа оф Wордс. Истакао бих да су писци из Црне Горе неколико година уназад биљежили значајне успјехе на међународном нивоу, а поменути конкурс Фондације Ана Линд  и Европског института за Медитеран у више наврата је доказао вјештину награђених црногорских писаца да кроз форму кратке приче проникну у срж друштвених проблема на глобалном нивоу.”

Форум Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе иницијатива је која је покренута 2013. године, а која има за циљ динамизирање размјене и сардње међу земљама учесницама. Сусрету у Мађарској присуствују представници Влада земља чланица иницијативе, као и умјетници и ствараоци који ће разговарати о положају и улози књижевног стваралаштва у савременом друштву.

Министарство културе

Министарство културе