Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић посјетио институције културе у Мађарској

Министар Горановић посјетио институције културе у Мађарској
Датум објаве: 26.05.2016 12:46 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе посјетио је Националну библиотеку Сзéцхенyи и Академију умјетсности Мађарске.
 
Том приликом министар Горановић се састао са представницима ових институција, који су Министра упознали са радом и најважнијим активностима. Састанцима је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Мађарској, Мирсад Бибовић.
 
Гyöргy Фекете, предсједник Академије умјетности Мађарске је истакао да Академија посвећено ради на промоцији мађарске културе, али и ствара простор за представлање других земаља у Мађарској. У том смислу, постоји интерес  за успостављање контаката и размјену са црногорским институцијама културе.
 
Организовањем изложбе мађарских умјетника у Црној Гори и црногорских у Мађарској наставила би се добра сарадња двије земље, истакао је министар Горановић. Крајем прошле године у Црној Гори су организовани дани мађарске културе који су били одличан увод за програме које би се и у наредном периоду могли реализовати.
 
Простор за успостављање интензивније сарадње, како је оцијењено, постоји и у области промоције културне баштине.
 
Лáсзлó Тüске, генерални директор Националне библиотеке Сзéцхенyи представио је вриједне књиге и текстове који се налазе у Националној библиотеци Мађарске. Како је истакао, од њеног оснивања 1802. године библиотека представља мјесто у којем се чувају најзначајније штампане и писане реликвије, као свједочанство мађарске историје и насљеђа.
 
Министар Горановић је навео да Црна Гора и Мађарска баштине богату културу и традицију, што представља добар оквир за успостављање сарадње са Националном библиотеком Црне Горе “Ђурђе Црнојевић”.

Саговорници су предложили да двије библиотеке реализују заједнички програм којим би промовисали два изузетно значајна издања, црногорски “Октоих” из 1493.године И “Хронику Мађара”, прву штампану књигу у Мађарској, која је објављена 1473.године. У том смислу предложено је потписивање Споразума о сарадњи измедју двије националне библиотеке којим би се конкретније дефинисали пројекти који ће се реализовати.