Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић преузео предсједавање Бордом Форума словенских култура

Министар Горановић преузео предсједавање Бордом Форума словенских култура
Датум објаве: 03.06.2016 15:05 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У Министарству културе је данас почела 14. сједница Борда Форума словенских култура, која ће, уз пратећи програм, трајати до 4. јуна.

На данашњој сједници, министар Горановић је преузео предсједавање Бордом Форума словенских култура.

Министар Горановић је у свом обраћању казао: “Изражавам задовољство и посебну захвалност да данас преузмем предсједавање сједницом Борда Форума словенских култура, којом истичемо значај свих поменутих заједничких циљева наших братских народа. Као министар културе Црне Горе, осјећам одговорност да оваквим активностима приступим са нарочитом озбиљношћу и посвећеношћу, дубоко вјерујући да у њима стоји потенцијал како заједничког, тако и појединачног културног развоја.”.

 “Важно је поменути да се састанак Борда Форума словенских култура данас одржава у земљи која у овим данима слави Десетогодишњицу обнове своје независности и Хиљаду година државности. Ти јубилеји су пружили прилику да још снажније истакнемо вриједности које баштини Црна Гора, а међу којима су култура и међукултурни дијалог, као основни потенцијали развоја нашег друштва”, рекао је министар Горановић.

Присутнима се обратио и Златко Хасанбеговић, министар културе Републике Хрватске, који је навео да је “очигледно да пројекти Форума мијењају перцепцију о славенским земљама те подупиру политичке напоре усмјерене према стварању партнерства и интеграција у славенском свијету. Чланство у Форуму и судјеловање у партнерским пројектима пружа могућност снажнијег промиџбеног дјеловања, могућност успостављања нових културних веза и могућност повећања властите видљивости.”

Поред редовних активности, на сједници је представљен и Нацрт стратешког плана Форума словенских култура за период 2017-2021. године.

Сједници Форума словенских култура присуствовали су министри културе и други представници земаља чланица ове медјународне организације.

Форум словенских култура је међународна организација основана 2004. године, с циљем очувања и развоја културних вриједности, традиција и културних садржаја на простору земаља у којима се говори словенским језицима. Данас Форум окупља тринаест држава чланица и промовише њихову међусобну сарадњу у области културе, образовања и науке, подстиче, ствара прилике за културну размјену, организује сусрете и дефинише заједничке пројекте.