Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић разговарао са умјетником СханЗуо Зхоуа

Министар Горановић разговарао са умјетником СханЗуо Зхоуа
Датум објаве: 18.07.2016 16:25 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе разговарао је данас са свјетски признатим ликовним умјетником СханЗуо Зхоуа, током његове посјете Црној Гори.

Било је ријечи о успостављању сарадње Фондације, коју су у Чикагу основала браћа Зхоу и Министарства културе, а која би омогућила резиденцијалне боравке, радне и истраживачке посјете наших умјетника Сједињеним Америчким Државама.

Министар Горановић је казао да је приједлог о резиденцијалном боравку црногорских умјетника у Чикагу сјајна прилика за њихово усавршавање, али и представљање црногорске културе свијету, те да ће Министарство културе пружити пуну подршку у организацији.

У разговору са Министром умјетник, који са својим братом Да Хуанг Зхоу живи и ставара у Кини и САД, је изразио задовољство боравком у Црној Гори, истичући да је то посебна земља из које ће понијети инспирацију за нова ликовна дјела.

Саговорници су разговарали и о могућностима за представљање стваралаштва браће Зхоу у Црној Гори, организацијом изложбе у некој од црногорских институција културе у наредном периоду.

Приликом обиласка Цетиња, умјетник СханЗуо Зхоу је посјетио Музеј краља Николе, Биљарду, Умјетнички музеј и Његошев маузолеј на Ловћену.

Браћа Зхоу су једни од најпризнатијих и најпознатијих савремених стваралаца. Потичу из Кине, а тенутно живе и раде у Чикагу и Пекингу. Добитници су бројних награда и признања и излагали су у најреферентнијим галеријама и музејима широм свијета. Познати су по заједничком стваралаштву које траје више од 40 година.