Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Саопштење: Италијани снимају документарни филм о Црној Гори

Саопштење: Италијани снимају документарни филм о Црној Гори
Датум објаве: 21.07.2016 11:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Тим италијанског Института за технологије примијењене у културној баштини (ИТАБЦ-ЦНР), предвођен др Луцијом Алберти, који борави у Црној Гори, састао се са Павлом Горановићем, министром културе на Цетињу.

Шесточлани радни тим у Црној Гори снима документарни филм о историјским и културним везама Црне Горе и Италије. Филм се снима на неколико локација: у Подгорици, Цетињу и Бару. Посебну пажњу екипа ће посветити Дукљи и њеној промоцији.

Дио овог документарног филма биће интервју са министром Горановићем.

У разговору са Министром је, између осталог, било ријечи о значају културног насљеђа за идентитет Црне Горе, о важним достигнућима и резултатима у погледу очувања културних добара, њихове ревитализације и ревалоризације. Министар Горановић је говорио и о одличној билатералној сарадњи Италије и Црне Горе на пољу културе и културног развоја, при чему је истакао дуге и јаке везе које су Италија и Црна Гора кроз историју изградиле. “Заједничко насљеђе, али и потреба за интензивном културном размјеном савремених стваралаца ове двије земље, озваничена је кроз нове видове сарадње у оквиру програма Европске уније, у којима се Италија показала као изузетно важан партнер”, истакао је Министар.

„Управо овај, али и слични пројекти, којима се валоризује и презентује наше заједничко културно насљеђе, допиносе продубљивању односа, али и преношењу знања и искустава, што је за Црну Гору од посебне важности, цијенећи да начин валоризације и међународне презентације италијанске културне баштине представља узор за нашу земљу“, закључио је министар Горановић у интервјуу.

Пројекција овог документарног филма биће организована у Црној Гори и Италији, док ће дио филмског материјала који је снимљен на археолошком локалитету Дукља, бити презентован у Подгорици, на Данима науке.

Планиране активности италијанског Института дио су реализације Меморандума о сарадњи који су ИТАБЦ, Министарство културе Црне Горе и Историјски институт Црне Горе потписали на Цетињу 11. априла 2016. године.

 

 Министарство културе Министарство културе