Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана предавања филмских продуцената Колара и Срдића

Одржана предавања филмских продуцената Колара и Срдића
Датум објаве: 06.08.2016 16:48 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Сходно годишњем програму рада Деска за Креативну Европу, Министарство културе организовало је током 30. Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро филм фестивала стручна предавања референтних филмских продуцената Чедомира Колара и Бранислава Срдића.

Чедомир Колар честитао је Црној Гори чланство у потпрограму МЕДИА Европске уније, истичући његову важност за развој црногорске кинематографије у бројним областима. Тематски фокус Коларевог предавања био је усмјерен на различите аспекте и међународне платформе за развој филмова, као и начине њиховог финансирања, док је посебно говорио о стварању и успјесима филма "Ничија земља", рд. Даниса Тановића, који је својевремено добио Златни глобус и награду Оскар.

Садржајно предавање Бранислава Срдића тицало се управљања постпродукцијом. Кроз практичне примјере из четири и по деценије богате каријере, те показатеље савремених кретања, Срдић је говорио о финансијским, кадровским и техничким аспектима наведене фазе производње кинематографских дјела, као и промоцији филмова.

Илија Суботић, савјетник за аудиовизуелне дјелатности у Министарству културе и координатор потпрограма МЕДИА у Црној Гори је истакао да се предметним предавањима успоставља добар континуитет реализације догадјаја под покровитељством потпрограма МЕДИА ЕУ током филмског фестивала, те доприноси јачању кадровских капацитета у области домаће кинематографије. Имајући у виду чињеницу да фестивал у Херцег Новом заузима централно мјесто филмских сусрета у држави, природно је, каже Суботић, да се током његовог одржавања разговара о питањима од важности за унапређење црногорског филмског сектора у цјелини.

 Током пратећег програма Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро филм фестивала промовисан је и каталог "Нова црногорска кинематографија". Ријеч је о пројекту који су Министарство културе и Црногорска кинотека реализовали под покровитељством Одбора за обиљежавање десетогодишњице обнове независности Црне Горе. Двојезично издање представља својеврстан преглед филмског и телевизијског стваралаштва у држави у протеклој деценији, те копродукционих пројеката. Реализацију највећег броја представљених кинематографских дјела у каталогу суфинансирало је Министарство културе.


мку

мку