Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић присуствовао свјетској премијери филма "Игла испод прага" у Сарајеву

Министар Горановић присуствовао свјетској премијери филма "Игла испод прага" у Сарајеву
Датум објаве: 19.08.2016 10:42 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Свјетска премијера дугометражног играног филма "Игла испод прага", сценаристе и редитеља Ивана Мариновића, који је реализован уз подршку Министарства културе, одржана је синоћ у оквиру такмичарског програма 22. Сарајево филм фестивала. Премијери у Народном позоришту присуствовао је Павле Горановић, министар културе.

"Осим што је бројношћу публике, богатим селекцијама, присуством међународно признатих гостију и других филмских професионалца, као и пратећим програмима, одавно превазишао регионални, па и европски контекст, Сарајево филм фестивал се у протекле двије деценије профилисао као стожер развоја и промоције филмске умјетности у овом дијелу свијета, на чему заиста честитам", рекао је министар Горановић током посјете Сарајеву.

Министар Горановић је захвалио Дирекцији фестивала на дугогодишњем пријатељском односу према црногорској кинематографији у различитим аспектима, а селекторима и жирију на досадашњем вредновању квалитета црногорских филмова и њених стваралаца. Такође, истакао је да га веома радује и то што је најновији црногорски дугометражни играни филм "Игла испод прага", судећи према реакцијама у Народном позоришту, наишао на сјајан пријем, те подсјетио да је домаћа кинематографија, у истој категорији, ове године обогаћена и остварењем "Испод моста, медју стијенама", редитеља Павла Симоновића.

Свјетској премијери филма "Игла испод прага" у Сарајеву присуствовао је и савјетник за аудиовизуелне дјелатности у Министарству културе Илија Суботић.

У контексту кретања у црногорском филмском сектору, Суботић је подсјетио да је прошле године усвојен нови Закон о кинематографији, те да ће се оснивањем Филмског центра Црне Горе додатно отворити простор за садржајнију сарадњу Босне и Херцеговине и Црне Горе у овој области, чему посебно погодују досадашњи односи двију земаља у култури на различитим нивоима.

"Игла испод прага" је први дугометражни играни филм редитеља Ивана Мариновића, снимљен у величанственом амбијенту Луштице и Боке Которске. Глумачку екипу у наведеној црнохуморној комедији чине Никола Ристановски, Јелисавета Сека Саблић, Љубомир Бандовић, Богдан Диклић, Леон Лучев, Мирко Влаховић, Кристина Стевовић, Тихана Ћулафић, Дејан Ђоновић и други.

Трејлер филма чији је сценарио 2014. године освојио награде на Јерусалем Филм Лаб радионици и Цинелинк програму Сарајево филм фестивала, можете погледати путем линка: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=_QуснОСуКЗс&феатуре=yоуту.бе

мку