Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић на радном састанку са делегацијом Сан Марина

Министар Горановић на радном састанку са делегацијом Сан Марина
Датум објаве: 06.09.2016 09:49 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру званичне посјете највиших званичника Сан Марина Црној Гори, јуче је у Будви организован сусрет делегације са министром културе Павлом Горановићем и представницима Министарства одрживог развоја и туризма.

Чланови делегације Сан Марина који бораве у Црној Гори су капетани регенти Њ.Е. господин Ђан Никола Берти и Њ.Е. господин Масимо Андреа Уголини, који су са министром Горановићем разговарали о унапређењу сарадње Црне Горе и Сан Марина у области културе и културног туризма.

Представници делегације Сан Марина изразили су задовољство што се управо овом посјетом актуелизује обострано међусобно истраживање култура двије земље, којим се отвара нова страница у историји билатералних односа Црне Горе и Сан Марина. Тако је било ријечи и о покретању заједничких пројеката који би допринијели развоју туризма утемељеног на културним потенцијалима Црне Горе, по узору на позитивна искуства Сан Марина, који је развио снажан и одржив културни туризам.

Министар Горановић на састанку је казао да се у овом дијелу Европе Црна Гора издваја као држава која по својој мултиетничности и мултикултуралности спада у ред оних које свој развој у значајном дијелу заснивају на доброј међународној сарадњи и отворености када је у питању размјена искустава, а посебно на пољу културе. Он је подсјетио на кључне тачке препознатљивости црногорског културног насљеђа Котор који је на УНЕСЦО листи свјетске баштине, те Грчко гробље у Плужинама, Баре Жугића и Грчко гробље на Жабљаку, које су такође од скоро на овој листи.

Министар Горановић је нагласио да је сарадња са Сан Марином значајна, те да се на културну и туристичку праксу ове земље може угледати и Црна Гора, додавши такође да је, с друге стране, једнако важна и сарадња институција на нивоу државе. “Министарство културе и Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе све више међусобно сарађују, јер препознајемо да је афирмација црногорског културног насљеђа наша заједничка мисија”, рекао је министар Горановић.

Закључци са састанка делегације Сан Марина и представника Министарства културе и Министарства одрживог развоја и туризма односе се, такође, на чињеницу да су и економије земаља условљене развијеношћу њихових култура, као и на важност разумијевања значаја улоге културе када је у питању општи развој државе.

“Пред нама је пуно посла ако желимо да одржимо културно заједништво наших народа. У том повезивању нација, туризам игра важну улогу, али много значајнију улогу у том контексту игра култура”, казали су јуче представници делегације Сан Марина на састанку у Будви.

Подсјетимо да су у мају ове године Влада Црне Горе и Влада Републике Сан Марина потписале  Споразум о сарадњи у области туризма, као и да се ускоро очекује потписивање споразума у области културе, који је у процедури усаглашавања.