Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Goranović na radnom sastanku sa delegacijom San Marina

Ministar Goranović na radnom sastanku sa delegacijom San Marina
Datum objave: 06.09.2016 09:49 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


U okviru zvanične posjete najviših zvaničnika San Marina Crnoj Gori, juče je u Budvi organizovan susret delegacije sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem i predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Članovi delegacije San Marina koji borave u Crnoj Gori su kapetani regenti Nj.E. gospodin Đan Nikola Berti i Nj.E. gospodin Masimo Andrea Ugolini, koji su sa ministrom Goranovićem razgovarali o unapređenju saradnje Crne Gore i San Marina u oblasti kulture i kulturnog turizma.

Predstavnici delegacije San Marina izrazili su zadovoljstvo što se upravo ovom posjetom aktuelizuje obostrano međusobno istraživanje kultura dvije zemlje, kojim se otvara nova stranica u istoriji bilateralnih odnosa Crne Gore i San Marina. Tako je bilo riječi i o pokretanju zajedničkih projekata koji bi doprinijeli razvoju turizma utemeljenog na kulturnim potencijalima Crne Gore, po uzoru na pozitivna iskustva San Marina, koji je razvio snažan i održiv kulturni turizam.

Ministar Goranović na sastanku je kazao da se u ovom dijelu Evrope Crna Gora izdvaja kao država koja po svojoj multietničnosti i multikulturalnosti spada u red onih koje svoj razvoj u značajnom dijelu zasnivaju na dobroj međunarodnoj saradnji i otvorenosti kada je u pitanju razmjena iskustava, a posebno na polju kulture. On je podsjetio na ključne tačke prepoznatljivosti crnogorskog kulturnog nasljeđa Kotor koji je na UNESCO listi svjetske baštine, te Grčko groblje u Plužinama, Bare Žugića i Grčko groblje na Žabljaku, koje su takođe od skoro na ovoj listi.

Ministar Goranović je naglasio da je saradnja sa San Marinom značajna, te da se na kulturnu i turističku praksu ove zemlje može ugledati i Crna Gora, dodavši takođe da je, s druge strane, jednako važna i saradnja institucija na nivou države. “Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore sve više međusobno sarađuju, jer prepoznajemo da je afirmacija crnogorskog kulturnog nasljeđa naša zajednička misija”, rekao je ministar Goranović.

Zaključci sa sastanka delegacije San Marina i predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva održivog razvoja i turizma odnose se, takođe, na činjenicu da su i ekonomije zemalja uslovljene razvijenošću njihovih kultura, kao i na važnost razumijevanja značaja uloge kulture kada je u pitanju opšti razvoj države.

“Pred nama je puno posla ako želimo da održimo kulturno zajedništvo naših naroda. U tom povezivanju nacija, turizam igra važnu ulogu, ali mnogo značajniju ulogu u tom kontekstu igra kultura”, kazali su juče predstavnici delegacije San Marina na sastanku u Budvi.

Podsjetimo da su u maju ove godine Vlada Crne Gore i Vlada Republike San Marina potpisale  Sporazum o saradnji u oblasti turizma, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma u oblasti kulture, koji je u proceduri usaglašavanja.