Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У ЕУ Инфо центру одржан МЕДИА инфо дан

У ЕУ Инфо центру одржан МЕДИА инфо дан
Датум објаве: 09.09.2016 12:40 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МЕДИА инфо дан, у организацији Министарства културе и Деска за Креативну Европу, одржан је јуче у ЕУ инфо центру у Подгорици, у оквиру манифестације „Дани европског филма“.

Поздрављајући присутне, Илија Суботић, савјетник за аудиовизуелне дјелатности у Минситарству културе и координатор потпрограма МЕДИА, подсјетио је да да је на основу Споразума с Европском унијом о пуном учешћу у програму Кративна Европа, Црна Гора почетком прошле године постала нова чланица наведеног потпрогама.

Суботић је истакао да су могућности које пружа потпрограм МЕДИА вишеструке, а учешће црногорског аудиовизуелног сектора неопходно и пожељно у већем обиму, посебно имајући у виду даљи развој и потпунију интеграцију домаће кинематографије у европске и међународне токове.

Представник Делегације ЕУ у Црној Гори Патрик Шмелцер подсјетио је да је за 25 година постојања МЕДИА потпрограм помогао у стварању драгуља европске кинематографије. 40 филмова финансираних из овог фонда окитили су се Златном палмом, Гран пријем или наградом за најбољу улогу на Канском фестивалу, а већ 4 године за редом филмови финансирани средствима из МЕДИА потпрограма освајају и награду Оскар за најбољи страни филм.

“Јако ми је драго да је Црна Гора сада дио овог потпрограма који је остварио тако значајне резултате. Надам се да ћемо наредних година у Кану и на другим престижним европским фестивалима гледати и црногорске филмове”, казао је Шмелцер.  

Гошћа Инфо дана била је Сабина Бришки, водитељица потпрограма МЕДИА Републике Словеније (Деск Креативне Европе у Словенији / Мотовила, Центар за подстицање сарадње у културним и креативним секторима).

Бришки је посебно говорила о конкурсима за развој појединачних филмских пројеката, као и подршку фестивалима, док је посебна пажња била посвећена шемама за обуку професионалаца, као и могућностима умрежавања.

Република Словенија је један од лидера у земљама Југоисточне Европе када је ријеч о обезбјеђивању подршке из потпрограма МЕДИА. Томе посебно доприноси тринаестогодишње искуство учешћа, током којих је словеначки филмски сектор из наведеног фонда обезбиједио 4.8 милиона еура.

Потпрограм МЕДИА ЕУ намијењен је пружању финансијске подршке за развој, промоцију и дистрибуцију европских филмова, као и аудиовизуелној индустрији.

Министарство културе