Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Најава: Министар Горановић уручује награду „Жива“ у Задру

Датум објаве: 16.09.2016 09:58 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе данас ће посјетити Задар, гдје ће као предсједник Форума словенских култура уручити награду „Жива“ која се додјељује најбољем словенском музеју за 2016. годину.
 
Међународно признање названо по словенској богињи плодности, живота, младости, љепоте и виталности – Живи, ове године се додјељује трећи пут, а у конкуренцији су музеји из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Чешке, Словачке, Пољске и Русије. 

Досадашњи црногорски добитници специјалне награде “Жива” били су Народни музеј Црне Горе у 2014. години, те Поморски музеј из Котора у 2015, док су црногорски кандидати за ову годину Завичајни музеј Пљевља и, други пут у конкуренцији, Народни музеј Црне Горе. 

Установљена 2012. године, на иницијативу Форума словенских култура, награда „Жива“ се додјељује за промоцију културне баштине, врхунске домете у области очувања културног насљеђа, те подстицање на размјену знања, искустава и нових иницијатива међу словенским земљама.

Међународна организација Форум словенских култура основана је 2004. године с циљем очувања и развоја културних вриједности и традиције у земљама у којима се говоре словенски језици.

Министарство културе