Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Горановић уручио награду „Жива“ пољском музеју „Црицотека“

Министар Горановић уручио награду „Жива“ пољском музеју „Црицотека“
Датум објаве: 19.09.2016 11:17 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе у петак је у Задру, у функцији предсједника Управе Форума словенских култура уручио награду “Жива” најбољем словенском музеју за 2016. годину. Овогодишњи добитник је пољски музеј - Црицотека - Центар за документовање умјетности Тадеусза Кантора из Кракова.

У свом обраћању на церемонији уручења награде, министар Горановић је казао да Форум словенских култура већ дуги низ година спроводи узвишену мисију одржавања културних веза словенских народа, унапређивања мултикултурног дијалога и подстицања развоја заједничких путева у култури.

“Ова организација на једном ширем нивоу креира идентитет заједништва, повезаног дубоким коријенима традиције. То је богатство које дијелимо и о коме смо дужно бринути једнако као што бринемо о својим јединственим културним особеностима”, рекао је Министар.

“Као министар културе Црне Горе морам казати да су Народни музеј Црне Горе и Завичајни музеј Пљевља достојни представници своје државе у овој културној породици, што ме чини заиста поносним. Поменућу да је част да добије ово признање прошле године имао Поморски музеј из Котора, коме је додјељена награда “Жива”, за изврсну наративност у презентацији садржаја, а годину раније Народни музеј Црне Горе за ефикасну употребу ресурса” истакао је министар Горановић.

Осим главне, годишње награде, Форум словенских култура сваке године додјељује још пет специјалних награда. Овогодишњи добитник специјалне награде за лидерство је Народни мјузеј Црне Горе.

Установљена 2012. године, на иницијативу Форума словенских култура, награда „Жива“ се додјељује за промоцију културне баштине, врхунске домете у области очувања културног насљеђа, те подстицање на размјену знања, искустава и нових иницијатива међу словенским земљама.

Међународно признање названо по словенској богињи плодности, живота, младости, љепоте и виталности – Живи, ове године додјељено је трећи пут, а у конкуренцији су били музеји из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Чешке, Словачке, Русије и Пољске чији је музеј добитник главне награде. Црногорски кандидати за ову годину били су Завичајни музеј Пљевља и Народни музеј Црне Горе.

 Министарство културе  Министарство културе