Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Сусрет министра Горановића са предсједником Центра за одрживу будућност Италије, Франћеском Рутелијем

Сусрет министра Горановића са предсједником Центра за одрживу будућност Италије, Франћеском Рутелијем
Датум објаве: 27.09.2016 10:57 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Павле Горановић, министар културе састао се на Цетињу са Франћеском Рутелијем, предсједником Центра за одрживу будућност и организације ”Приорита Цултура” из Италије, некадашњим потпредсједником Владе Републике Италије, министром културе и градоначелником Рима.

Министар Горановић је изразио задовољство што се наставља добра комуникација Црне Горе и Италије и његују везе ова два народа, истичући да асоцијација “Приоритà Цултура”, којом руководи Франческо Рутели, баштини исте вриједности и тежи истим циљевима када је у питању област културе и очувања културне баштине.

Министар Горановић је истакао да Италија и Црна Гора његују традиционално пријатељске односе, не само на политичком, већ и на свим другим нивоима. “Наше богато културно насљеђе препознајемо као добар потенцијал за економску валоризацију и остваривање међународне препознатљивости Црне Горе и у тој области су нам италијанска искуства и помоћ драгоцјена”, рекао је министер Горановић.

“Италија и Црна Гора су медитеранске земље које морају континуирано радити на очувању своје културне баштине, језика, умјетности и тако промовисати свој идентитет. Повезући традицију и технологију позиционирамо своју земљу на савременој културној мапи, али стварамо и услове за даљи развој туризама и економије”, рекао је Рутели. Он је изразио увјерење да ће Италија и Црна Гора кроз даље заједничке пројекте и размјену искустава бити позитиван примјер међунационалног културног партнерства и пријатељства.

Рутели је министру Горановићу пренио поздраве министра културе Италије Дариа Франћескинија и позив да ускоро посјети Италију.

Министар Горановић и Рутели су након састанка учествовали у програму свечаног отварања фестивала Отворени дани науке 2016, који је јуче био уприличен у Владином Дому на Цетињу, у организацији Министаарства науке. На Отвореним данима науке је представљен документарни филм посвећен Дукљи, “Италиа е Монтенегро – соло ун пиццоло маре”, чији су аутори чланови Италијанског института за примијењене технологије ЦНР, у партнерству са институцијама из Црне Горе.

Током посјете Цетињу Рутели је обишао Дворац краља Николе.