Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Споразум о сарадњи у области културе и образовања између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније

Потписан Споразум о сарадњи у области културе и образовања између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније
Датум објаве: 12.12.2016 19:54 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Љубљани потписан Споразум о сарадњи у области културе и образовања између Владе Црне Горе и Владе Републике Словеније.

Споразум је потписао проф. мр Јанко Љумовић, министар културе са словеначким колегом Антоном Першаком.

Министри су током сусрета разговарали о унапређењу сарадње Црне Горе и Републике Словеније, са посебним акцентом на снажнију размјену између институција културе. Оцијењено је да је данашње потписивање Споразума добар подстицај у том смјеру.

Реализацијом заједничких културно-умјетничких пројеката скренуће се пажња на значај културне сарадње за јачање укупних односа двије земље, истакао је министар Љумовић.

Саговорници су размијенили ставове и искуства о могућностима које култури нуде европски фондови. Истакнуто је да је подршка и помоћ Словеније у овој области од изузетног значаја за Црну Гору и њен пут ка остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

Потписани Споразум потврђује досадашњу успјешну и плодну сардњу у области културе и образовања између Црне Горе и Републике Словеније. Овај документ даће правни оквир за размјену студената, учитеља, истраживача и културних дјелатника. У области културе подстицаће се размјена позоришних, ликовних, филмских и музичких програма. Стране ће на основу Споразума јачати сарадњу универзитета и других образовних институција, музеја, архива, библиотека...

Министар Љумовић борави у Љубљани као члан званичне делегације коју предводи Предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

МКУ