Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

УНЕСЦО подржао пројекат „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“ НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“

УНЕСЦО подржао пројекат „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“ НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“
Датум објаве: 10.01.2017 11:55 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Генерална директорка УНЕСЦО Ирина Бокова је одобрила средства у укупном износу од 24.114,00 америчких долара за реализацију пројекта „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“, којим је НВО „НОВА Центар за феминистичку културу“, посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, аплицирала за Програм партиципације 2016 – 2017.
Одобрени пројекат посвећен је наставку активности НВО „НОВА“ које се односе на формирање Музеја жена, али и на активности које се односе на промовисање женског културног насљеђа уопште.

Пројекат ће бити имплементиран у сарадњи са Министарством културе, са циљем да се ојачају институционални капацитети неопходни за оснивање Музеја жена, а како би се спровела истраживања и дошло до стратешких препорука о најважнијим питањима у процесу оснивања, те како би се допринијело доношењу Студије изводљивости о оснивању Музеја жена. У оквиру пројекта биће организована конференција „Женско културно насљеђе као покретачка сила црногорског развоја – какав Музеј жена нама треба?“, као и радионице праћене научним истраживањима, посвећене различитим аспкетима формирања ове институције и њиховим утицајима на друштвену стварност.

Из канцеларије Генералног директоријата за спољне односе и јавно информисање препоручено је да је неопходно у процесу примјене и евалуације овог пројекта узети у обзир равноправност полова што је у складу са глобалним приоритетима УНЕСЦО. Извршење ових пројеката подлијеже Принципима и Одредбама које предвиђа Програм партиципације који су прописани у документу 37 Ц/Резолуција 72.

Одобрени пројекат се налазе на Листи одабраних пројеката која је сачињена као резултат конкурса УНЕСЦО Програма партиципације 2016-2017. Црногорска национална комисија пријавила је укупно пет пројеката који су задовољавали критеријуме за пријаву прописане од стране УНЕСЦО.