Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Загребу отворена ретроспективна изложба Димитрија Поповића

У Загребу отворена ретроспективна изложба Димитрија Поповића
Датум објаве: 26.01.2017 13:32 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Синоћ је у Галерији Кловићеви двори у Загребу отворена ретропсективна изложба истакнутог умјетника Димитрија Поповића.
На отварању изложбе су говорили проф. мр Јанко Љумовић, министар културе и др. Сц. Нинас Обуљен Коржинек, министарка културе Републике Хрватске.

Усвом обраћању министар Љумовић је навео: „Дјело Димитрија Поповића спаја и наше двије културе. Оно је дио наратива који свједочи прожимања култура Црне Горе и Републике Хрватске, а то је увијек додатни разлог задовољства и још један позив за јачање културне сарадње. У процесу стваралаштва Дмитрија Поповића Град Загреб и Пријестоница Цетиње имају посебно мјесто, кроз утицаје, развој и афирмацију особене и снажне поетике ликовног израза. Мјесто Димитрија Поповића у хрватској и црногорској ликовној сцени заслужено је деценијама посвећеног умјетничког рада, аутентичним ауторским приступом, великим бројем изложби у Хрватској, Црној Гори и иностранству, и коначно, значајним умјетничким опусом, који и у вечерашњој поставци изнова изненађује и фасцинира.“

„Ова изложба подсјећа нас на много тога заједничког за наше земље, посебно у домену културе, која нас, као један од истиниских приоритета, на специфичан начин повезује и усмјерава на вриједности које нас чине дијелом европске породице,” рекао је Министар.

Министарка Обуљен Коржинек је у свом обраћању присутнима истакла: „Подједнако излажући у Хрватској и у иноземству, често боравећи у Италији, Њемачкој и САД-у, Димитрије Поповић је стекао многобројне вјерне међународне поклонике своје умјетности. Излагао је међу осталим и с великим Салвадором Далијем. И треба рећи да је мало који хрватски умјетник имао толико бројну публику и велики круг штоватеља као што је то пошло за руком Димитрију Поповићу.“

„Кроз овдје изложена ликовна дјела, настајала тијеком задњих четири десетљећа, сусрећемо се са сталним покушајима дефиниције човјекова постојања и онога нечег универзалнога што нас одређује као људска бића. И доиста, премда је ријеч о сувременом умјетнику, оно митско и архетипско доминира на умјетничким радовима Димитрија Поповића од самих почетака његова бављења умјетношћу. Јер на њима препознајемо страхове, забринутост и сав онај регистар људских емоција и реакција које су резултат човјекова постојања као друштвеног бића,“ закључила је министарка Обуљен Коржинек.

Након прве ретроспективне изложбе која је 1987. године одржана у Умјетничком павиљону у Загребу и изложбе која је 2002. одржана у изложбеном простору Еx Мацелло у Падови, ово је досад најкомплетније представљање скоро пола вијека стваралаштва Димитрија Поповића.

На изложби је представљено око 340 експоната насталих у периоду од 1966. до 2016. године, у циклусима: Ерос и танатос, Омаггио а Леонардо, Јудита, Цорпус Мyстицум, Омаггио а Данте, Салома, Магдалена, Марилyн Монрое, Оле Дали, Аве Мантегна, Мистеријум Луче микрокозма, Алегорије о Аркадији, Кафка, Хармоније, Фројдизми.