Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Разговор министра Љумовића и амбасадора Италије Винћенца Дел Монака

Разговор министра Љумовића и амбасадора Италије Винћенца Дел Монака
Датум објаве: 03.03.2017 15:59 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Проф. мр Јанко Љумовић, министар културе и Њ.Е. Винћенцо Дел Монако, амбасадор Републике Италије у Црној Гори, разговарали су данас о културној сарадњи двије државе и новим активностима које ће је додатно оснажити.

Том приликом исказано је обострано задовољство због дугогодишње успјешне сарадње која се остварује између институција културе Црне Горе и Италије. Истакнут је снажан потенцијал који за културну сарадњу може понудити нова програмска линија ИПА прекограничне сарадње Италија-Црна Гора-Албанија. Поменут је значај номинације венецијанских одбрамбених утврђења од XВ од XВИИ вијека за УНЕСЦО листу свјетске баштине, те дугогодишња подршка италијанске Владе УНЕСЦО канцалерији из Венеције, која дјелује у Југоисточној Европи.

Било је ријечи о могућностима организације заједничких стручних и научних конференција посвећених области очувања културног насљеђа, са посебним фокусом на арехолошке локалитета, имајући у виду значај открића на Свачу и на другим значајним арехолошким локалитетима у Црној Гори. Закључено је да је размјена искустава драгоцјена за област културе, те је договорено да се у наредном периоду интензивирају активности ка повезивању појединаца и установа који у овој области дјелују у обје државе.