Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Завршена радионица посвећена нематеријалној културној баштини

Завршена радионица посвећена нематеријалној културној баштини
Датум објаве: 11.03.2017 13:57 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Радионица посвећена нематеријалној културној баштини у организацији Министарства културе и УНЕСЦО центра ИИ категорије за нематеријалну баштину из Софије, завршена је данас на Цетињу. Од 7. до 11. марта на радионици одржаној на Цетињу и у Котору учествовало је 24 учесника међу којима су били представници локалних музеја и националних установа за заштиту културне баштине, као и носиоци нематеријалних културних добара које је Црна Гора законом заштитила.

О процесу израде номинационог досијеа за нематеријална културна добра и другим темама важним за ову област, говорили су УНЕСЦО експерти Александар Срећковић из Србије и Николај Вуков из Бугарске. Њихов циљ био је да укажу на комплексност заштите и валоризације нематеријалних културних добара, те на обавезу укључивања локалне заједнице, односно носилаца нематеријалне баштине, у све сегменте који се односе на њену заштиту и валоризацију.

Теренски дио рада био је усмјерен на Бокељску морнарицу, која ће бити прво нематеријално културно добро које ће Црна Гора кандидовати на УНЕСЦО Репрезентативну листу нематеријалне баштине. У Котору, у просторијама Бокељске морнарице и Поморском музеју, представници ове организације су презентовали сегменте њихове дванаестовјековне традиције. Теренски рад маркирао је нека од кључних питања која ће бити истражена у наредном периоду, током поступка израде номинационог досијеа, који је овом радионицом и почео. Посјета Котору била је драгоцјена и за приступ другим нематеријалним културним добрима, анализиране су пријетње по њихов опстанак, те потреба јачег увезивања са локалним устновама културе, али и билансиране сарадње са туристичким организацијама.

Учесницима радионице додијељени су сертификати, а у наредном периоду радиће се на стратегији очувања нематеријалне баштине у Црној Гори, чији је упис на УНЕСЦО Репрезентативну листу само један од сегмената валоризације.

Црна Гора је до сада, законом заштитила 15 нематеријалних културних добара.