Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Љумовић и директор Филмског центра Чекић на снимању филма “Бијег до мора” Вељка Булајића

Министар Љумовић и директор Филмског центра Чекић на снимању филма “Бијег до мора” Вељка Булајића
Датум објаве: 13.04.2017 09:20 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Нови филм редитеља Вељка Булајића, “Бијег до мора”, снима се у Црној Гори од 11. до 14. априла у Црној Гори. Екипу филма су на снимању, на падинама Ловћена, посјетили проф.мр Јанко Љумовић, министар културе и Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе.

Филм се у Црној Гори снима на локацијама на Ловћену, на ријеци Цијевни и на Скадарском језеру. Ово је последња седмица снимања, које је почело у првој недељи марта у Ровињу, а наставило се на локацијама у Истри и Горском Котару.

Главна улога у филму повјерена је њемачком глумцу, Тхомасу Wласцхихи, чија је интернационална каријера препозната кроз филмове “Муницх“, Стевена Спиелберга , „Берлин Фаллинг“, Кена Дукена и серије „Цроссинг Линес“, и „Гаме оф Тхронес“. Осим њега главне улоге тумаче хрватске глумице Дијана Видушин, Јадранка Ђокић и Барбара Прпић док осталу глумачку екипу чине хрватски и црногорски као И глумци из Македоније и Њемачке: Герд Ригауер, Горан Гргић, Вили Матула, Сабина Тозиyа, Мирко Влаховић, Душан Бућан, Милан Плештина, Момчило Пичурић, Срђан Граховац, Нада Клаштерка, Данчо Чеврески, Мето Јовановски и други.

Вељко Булајић осим режије потписује и сценарио за овај филм док су косценаристи Мирко Ковач и Паоло Финн. Филм је суфинанциран средствима ХАВЦ-а, Министарства културе Црне Горе и Агенције за филм Македоније а реализује се уз помоћ Истарске жупаније, Истарске филмске комисије и Града Пуле. Продуцент филма је Грал Филм из Хрватске а коопродуценти Догма Студио из Црне Горе и Геyзер Филм Македоније.

Визија редитеља Вељка Булајића најбоље је изражена у слиједећем цитату:
“Без идеологизације једне или друге ратне стране, филм је замишљен као савремени поглед, с дистанцом, неоптерећен артикулацијом политичког и идеолошког кута гледања. Ту филмску причу, о такозваним „малим људима“с обје зараћене стране, обиљежава окрутност рата, а једнако и данашњи живот.”