Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

УНЕСЦО подржао два пројекта у оквиру Програма партиципације за период 2016-2017. година

УНЕСЦО подржао два пројекта у оквиру Програма партиципације за период 2016-2017. година
Датум објаве: 13.04.2017 12:50 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Генерална директорка УНЕСЦО Ирина Бокова одобрила је средства у укупном износу од 23.730,00 америчких долара за реализацију пројекта “Медијска и информацијска писменост – стратегија и најбоље праксе” Црногорске националне библиотеке “Ђурђе Црнојевић”, као и 18.520 америчких долара за реализацију пројекта “Социјална економија за запошљавање у Црној Гори – СЕЕМ” НВО „Форс Монтенегро - Фондације за развоја сјевера Црне Горе“.

Црногорска национална комисија за УНЕСЦО у складу са предузетим обавезама у погледу реализације конкурса за Програм партиципације који УНЕСЦО расписује сваке друге, пријавила је пет пројеката који су задовољили критеријуме за пријаву прописане од стране УНЕСЦО за циклус 2016-2017. година.

     
Одобрени пројекат Националне библиотеке представља наставак раније започетог пројекта, који је такође УНЕСЦО финансирао, „Медијска и информацијска писемност - стратегија и обука“, а посвећен је примјени Националне стратегије медијске и информацијске писмености и унапређењу људских капацитета – библиотекара, наставника и корисника библиотека (ученика и грађана) за креирање, достављање и употребу информацијских пракси у библиотекама.

Одобрени пројекат НВО „Форс Монтенегро“ усмјерен је на потребе за додатним обукама и усмјеравањима у рјешавању питања незапослености у сјеверном дијелу Црне Горе, а превасходно је фокусиран на помоћ у унапређењу знања и вјештина младих, жена и особа које су дуже времена у статусу незапосленог лица, кроз концепт социјалног предузентиштва као модел који може дати одговоре на проблеме незапослености у савременом друштву.

Из канцеларије Генералног директоријата за спољне односе и јавно информисање препоручено је да је неопходно у процесу примјене и евалуације овог пројекта узети у обзир равноправност полова што је у складу са глобалним приоритетима УНЕСЦО. Извршење ових пројеката подлијеже Принципима и Одредбама које предвиђа Програм партиципације који су прописани у документу 37 Ц/Резолуција 72.

Подсјећамо да је у оквиру овог циклуса УНЕСЦО већ подржао пројекат НВО „НОВА“ који се односи на формирање Музеја жена, али и на активности које се односе на промовисање женског културног насљеђа уопште.