Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба кинеског умјетника Жанга Руншија „Све нијансе плаве боје Медитерана“

Отворена изложба кинеског умјетника Жанга Руншија „Све нијансе плаве боје Медитерана“
Датум објаве: 19.04.2017 11:55 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У галерији „Гаyо“ у Тивту отворена је изложба истакнутог кинеског умјетника Жанга Руншија „Све нијансе плаве боје Медитерана“.

Изложбу је отворио Њ.Е. Цуи Живеи, амбасадор НР Кине у Црној Гори. На отварању изложбе је говорио и проф. мр Јанко Љумовић, министар културе.

Министар Љумовић је рекао да „Ова изложба представља још један допринос у све садржајнијој сарадњи између Народне Републике Кине и државе Црне Горе. Један од важнијих процеса у тој међудржавној сарадњи одвија се управо на пољу културе, на ком се кроз комплексна умјетничка трагања покреће дијалог, оснажују интеграциони процеси и подстиче отвореност.“

“Радови умјетника Џанга Руншија достојно репрезентују све вриједности и сликарске параметре пост-импресионизма. Естетски и ликовни вокабулар умјетника енергично и самосвојно рефлектује разнородне елементе свјетлосне и колористичке посебности овог поднебља. Ауторов непосредан и упечатљив доживљај црногорског амбијента, подсјећа нас на универзалне вриједности - заједничке како за кинески тако и за црногорски културни и социолошки контекст,” нагасио је Министар.

Отварајући изложбу, амбасадор Живеи је истакао да је умјетник, стварајући ову поставку, “био изузетно инспирисан природним љепотама Црне Горе, плавим морем, небом и савршеном природом. Црна Гора је њему дана снагу и инспирацију за стваралаштво. То све осјећамо у бојама које је користио на сликама.”

“Између Кине и Црне Горе постоји дуго пријатељство. Од обнове независности, посебно у посљедње двије године постигли смо значајне резултате у нашој сарадњи,” рекао је Амбасадор. У том смислу је посебно нагласио важност сарадње у обасти културе. “Културна размјена може бити само корисна за развој односе двије земље. Вјерујем да ће и ова изложба промовисати наше пријатељство,” закључио је Амбасадор.

Жанг Рунши је дипломирао сликарство на Централној академији ликовних умјетности у Пекингу. Умјетнички опус овог сликара излаган је у Кини, Јапану, Канади, Француској. Његови радови били су изабрани за изложбе у Кинеском националном музеју умјетности, као и на Јесењем салону у Паризу, те Пекиншком умјетничком салону.Добитник је бројних државних и регионалних награда за своје изузетне цртеже и слике.