Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Синиша Радуловић, Теодора Никчевић и Кристина Гвозденовић на Бијеналу младих умјетника Европе и Медитерана у Албанији

Синиша Радуловић, Теодора Никчевић и Кристина Гвозденовић на Бијеналу младих умјетника Европе и Медитерана у Албанији
Датум објаве: 04.05.2017 08:35 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Посредством Министарства културе као партнерске институције међународне организације БЈЦЕМ, обезбијеђено је учешће црногорских умјетника на Бијеналу младих умјетника Европе и Медитерана „Медитерранеа 18“, које се ове године одржава под покровитељством БЈЦЕМ-а и Министарства културе Албаније.

Овогодишње Бијенале почиње 4. маја у Тирани и Драчу, а окупиће око 230 младих умјетника (18-34 године), који представљају радове у шест области: примијењена умјетност, визуелна умјетност, перформанс, књижевно стваралаштво, музика и филм.

Црногорску савремену сцену ће на „Медитерранеа 18“ представљати Синиша Радуловић и Теодора Никчевић, за област визуелних умјетности и Кристина Гвозденовић у области књижевног стваралаштва, који су путем конкурса одабрани од стране међународног стручног жирија.

Тему овог издања БЈЦЕМ-а „Историја + Конфилкт + Сан + Неуспјех = ДОМ“, умјетнички директор Дриант Зенели објашњава на сљедећи начин:

“Историја, архива небројених личних прича, снимљених или заборављених. Конфликт, како бисмо размислили о начинима на које дијелимо дом. Сан као пројекат дома, као основно људско право на слободу избора и жеље нашег стварног или замишљеног дома. Неуспјех као унутрашњи отпор на разне покушаје, трансформисане док смо у потрази са својим домом из снова”.

Радови ће бити представљени у неконвенционалним просторима у Тирани и Драчу, међу којима су и вила Енвера Хоџе; Пирамида, некадашњи музеј заоставштине Енвера Хоџе, а данашњи Културни центар за младе; Облак, простор који је дизајнирао јапански архитекта Соу Фујимота.
Изложбени простори Бијенала “Медитерранеа 18” биће отворени за јавност до 28. маја 2017. године.