Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Љумовић учествовао на 4. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу

Министар Љумовић учествовао на 4. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу
Датум објаве: 06.05.2017 12:45 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Проф.мр Јанко Љумовић, министар културе Црне Горе предводио је црногорску делегацију на 4. Свјетском форуму о интеркултурном дијалогу, у Бакуу 5-6. маја.

Форум о интеркултурном дијалогу представља јединствену политичку платформу која тежи да освијетли улогу јачања мира, међусобног разумијевања и културне разноликости кроз анализу постојећих оквира сарадње међународних организација и држава које учествују у програмима интеркултурне сарадње. Овогодишњем Форуму присуствује више од 800 делегата из цијеог свијета. Форуму присуствују и делегати УНЕСЦО, ИЕСЦО, Свјетске туристичке организације, Алијансе цивлизација Уједињених нација, Организације исламске сарадње, ФАО, Савјета Европе и многих других.

Форум је отворио Предсједник Републике Азербејџан, Илхам Алијев, истичући да овај политички оквир сарадње представља уједно и добру основу за даљи развој како културне сарадње, тако и сарадње у области науке, теорије. Једнако важан аспект јесте и промовисање мира као основног приоритета сарадње у савременом добу када је ова основна вриједност угрожена од стране бројних глобалних феномена. Ирина Бокова, генерална директорка УНЕСЦО, на свечаном отварању говорила је о о концепту интеркултурног дијалога као о политици слављења културних различитости. Она је истакла да УНЕСЦО промовише приступ "јединствени у различитости" који инсистира на идеји значаја свих културних идентитета који нас упућују на идеју јединственог, разноликог човјечанства сачињеног од мноштва културних различитости.

Министар културе Републике Азербејџана, Абулфас Гарајев је, на отварању министарског састанка другог дана Форума, истакао јасан закључак политике међукултурног дијалога, да једино слављење различитости омогућава дугорочан мир и стабилност свих региона и да култура представља поље које је највише угрожено екстремизмом и другим глобалним опасностима, јер не само што страдају материјални трагови култура, већ са њима нестају управо и принципи међукултурног дијалога за који се залажемо. Због тога је потребно додатно ојачати сарадњу и платформе попут ове у Бакуу.

Министар Љумовић је у свом обраћању између осталог истакао да концепт мултикултурализма на којем је саздано црногорско друштво представља приоритет националне политике и обавезу свих културних дјелатника. Он је такође истакао да главни изазов представља очување културног диверзитета на локалном нивоу, те да савремено стваралаштво може представљати добар основ за производњу садржаја који славе вриједности мултикултурализма и интеркултурног дијалога, али и у трансферу универзалних вриједности између умјетника и публике.