Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба народних ношњи Румуније

Отворена изложба народних ношњи Румуније
Датум објаве: 18.05.2017 12:18 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Изложба народних ношњи Румуније из фундуса Националног музеја села "Димитрие Густи" у Букурешту, отворена је у Куслевовој кући у Подгорици.

Изложбу је отворио Њ.Е. Фердинанд Нађ, амбасадор Републике Румуније, а на отварању су говорили иДрагица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе и Сеад Ђокај, директор Музеја и галерија Подгорице.

Амбасадор Нађ је изразио задовољство што је изложба, након Сајма књига и образовања у Подгорици представљена и у Музејима и галеријама Подгорице. Он је истакао да је важан дио сарадње и пријатељства Црне Горе и Републике Румуније благо традиционалне културе наша два народа Циторајући ријечи нобеловца Албера Камија амбассадор Нађ је нагалсио да "без културе и слободе друштво није ништа више од џунгле".

Амбасадор је додао и да је “било која умјетничка креација поклон за будућност”.

Генерална директорица Милић је рекла да: “Румунија и Црна Гора припадају оним друштвима у којима фолклорно насљеђе чини значајан сегмент њихових култура. Оно у овим државама није сведено само на заоставштину којом се презентују традиционалне вриједности, већ у великој мјери представља и једну велику залиху народних умјетничких достигнућа која умногоме инспиришу савремена умјетничка трагања.”

Директор Ђокај је истакао како је увјерен да ће се у наредном периоду упоставити јача сарадња између Музеја и Галерија Подгорице и Националног музеја села "Димитрие Густи" у Букурешту, јер постоји значајан процтор за реализацију заједничких пројеката.