Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Подгорици одржан састанак Црногорске мреже Фондације „Ана Линд“

У Подгорици одржан састанак Црногорске мреже Фондације „Ана Линд“
Датум објаве: 26.05.2017 13:44 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе као партнерска институција међународног програма за дијалог „Ана Линд“, организовало је састанак чланица Црногорске мреже Фондације „Ана Линд“.

Борис Абрамовић, координатор Црногорске мреже Фондације, представио је актуелности програма. Говорио је о конкурсима Фондације, могућностима аплицирања као и о дјеловању Фондације и њене Црногорске мреже као значајних ресурса за интернационално умрежавање и пројектно дјеловање актера посвећених промоцији међукултурног дијалога. Представио је програме неформалног образовања у области интеркултуралности, који су реализовани у више црногорских градова током претходне године, у оквиру пројекта „Оно што нас спаја – интеркултуралне радионице за младе“.

Наташа Нелевић, театролошкиња, говорила је о кључним изазовима са којима се у црногорском друштву сусрећу они актери, а у првом реду организације цивилног друштва, који промовисање интеркултуралности имају као дио своје агенде. Она је истакла да упркос чињеници да у Црној Гори постоји консенсус око интеркултуралности као културно-политичке вриједности, његово практиковање захтијева додатни ангазман како на плану сензибилизације за истинско значење овог појма, тако и на плану овладавања новим вјештинама интеркултуралног учења које могу довести до креирања нових вриједности или културних садржаја који ће у симболичком смислу омогућити нове облике повезивања заједнице.

Др Вук Вуковић, продуцент, говорио је о кључним појмовима савремених културних политика, као и тенденцијама у развоју мултикултурализма, интеркултурализма и транскултурализма. Фокус његове презентације био је на неопходности комуникације и дијалога, не само међу културама, већ и комуникацији кључних вриједности које промовишу пројекти и активности цивилног сектора и медија.

Милена Ражнатовић, представница црногорског Деска за Креативну Европу у оквиру Министарства културе упознала је присутне са основним аспектима и правилима програма Креативна Европа. Посебна пажња на презентацији посвећена је конкурсима у оквиру потпрограма Култура, основним критеријумима за учешће црногорских корисника и роковима за апликацију. Присутни су упознати и са могућностима које поменути конкурси нуде и упућени на црногорски Деск за подршку приликом аплицирања и додатне информације.

Презентацији су присуствовали представници цивилног сектора и институција.