Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Биљарди је отворена изложба “Рурална архитектура Црне Горе и НР Кине”

У Биљарди је отворена изложба “Рурална архитектура Црне Горе и НР Кине”
Датум објаве: 30.05.2017 14:11 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У Биљарди, не Цетињу је отворена изложба “Рурална архитектура Црне Горе и НР Кине”.

На отварању изложбе су говорили проф. мр Јанко Љумовић, министар културе и Њ.Е. Цуи Џивеи, амбасадор НР Кине у Црној Гори.

Министар Љумовић је, отварајући излоижбу, рекао: “Уважавајући чињеницу да су савремене друштвене и културне вриједности народа укоријењене у њиховој традицији, посебно у градитељској баштини, схватање тог сегмента културне баштине је основ за разумијевање и поштовање вриједности и посебности других народа. Изложба приказује карактеристична обиљежја наших држава, географске разноликости, те јединствене спојеве културних слојева и природе, као услова за развој архитектонских типова и цјелина.”

“Ово је и прилика да овај недовољно изучаван и валоризован сегмент наше баштине додатно озвучимо и сагледамо моделе за његову заштиту, унапрјеђење стања и одрживу валоризацију, јер га само на тај начин можемо очувати и пренијети будућим генерацијама,” додао је Министар.

“Овом изложбом, која је настала прошле године, заједно прослављамо 10 година од успостављања дипломатских односе двије земље. У име Амбасаде НР Кине и Министарства културе НР Кине желим честитати на успјешној организацији ове изложбе. Протеклих година, уз помоћ и на иницијативу механизма сарадње 16+1 односи наше двије земље су значајно напредовали и постигли смо одличне резултате. Продубили смо и појачали наше традиционално пријатељство,” рекао је амбасадор Џивеи.

Амбасадор је у обраћању истакао и да “сарадња у култури мора бити покретач за сарадњу у свим другим областима”. “Ова изложба богатог садржаја ће, увјерен сам, додатно ојачати наше односе,” закључио је Амбасадор.

Изложбу су организовали Министарство културе Црне Горе и Министарство културе Народне Републике Кине, поводом обиљежавања 10 година од успостављања дипломатских односа између двије земље. Изложба је први пут представљена у Музеју кинеских вртова и пејзажне архитектуре у Пекингу, у августу 2016. године.

У изради изложбе су учествовали: Управа за заштиту културних добара, Народни музеј Црне Горе, Центар за конзервацију и археологију Црне Горе и Пројекат КАТУН.