Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржано предавање “Чудо Апоxиомена, античке грчке скулптуре”

Одржано предавање “Чудо Апоxиомена, античке грчке скулптуре”
Датум објаве: 06.06.2017 14:38 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе је, у Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић”, организовало предавање о проналаску, рестаурацији и конзервацији бронзане грчке скуплтуре Апоxиомен.

На предавању су говорили Миљенко Домјан, предсједник Хрватског вијећа за културна добра и Бруно Диклић, шеф Одјељења за градитељску баштину, крајолик и просторно планске мјере заштите Министарства културе Републике Хрватске,

Присутнима се обратио и Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе.

„Користећи симболично значење ове скулптуре од бронзе, изузетне умјетничке израде и културно-историјске вриједности, из ИИ или И вијека прије нове ере, и његовог открића са свим предузетим мјерама заштите и презентације, изражавам увјерење да је пред нама вријеме интезивнијих активности у области конзервације, заштите културне баштине и њеног одрживог коришћења,“ рекао је генерални директор Дајковић. Он је додао и да је „овај догађај само дио успјешне сарадње Црне Горе и Републике Хрватске, која почива на Споразуму у области културе, којег су наше владе, потписале 2008. године и Меморандуму о сарадњи у области заштите и очувања подводне културне баштине за период 2017 – 2020, који је потписан у јануару 2017. године.

У оквиру предавања, стручњаци из области заштите и очувања културне баштине имали су прилику да се упознају са техникама конзервације примијењеним на бронзаној статуи Апоxиомена, нађеној 1996, а изроњеној 1999. године.

Присутнима је презентована и копија статуе Апоxиомена, али и савремени начин музеолошке презентације добра чији је оригинал, након спровођења конзерваторских радова, изложен у, за ту сврху основаном, Музеју Апоксиомена у палати Кварнер у Малом Лошињу.

Хрватском рестаураторском заводу је 2007. године додијељена награда Еуропа Ностра, за спровођење конзерваторских радова на статуи, чији је оригинал, прије смијештања у Музеју у Лошињу, презентован свјетској јавности кроз изложбе у Фиренци, Паризу, Лондону и Лос Анђелесу.

Скуплтуру Апоxиомена је пронашао белгијски туриста, ронећи крај острва Мали Лошињ, након чега су рониоци Специјалне полиције и стручњаци Министарства културе и Археолошког музеја у Задру, изронили су кип 1999. године, када почиње његова рестаурација.

Овај догађај је дио активности које институције Црне Горе и Републике Хрватске спроводе на основу потписаног Меморандума о сарадњи у области заштите и очувања подводне културне баштине.