Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Предавање „Клима је култура – оптимизам за нашу будућност“ у Министарству културе

Предавање „Клима је култура – оптимизам за нашу будућност“ у Министарству културе
Датум објаве: 08.06.2017 12:22 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Дејвид Бакленд, познати британски фотограф и активиста одржао је данас, у Министарству културе, предавање „Клима је култура – оптимизам за нашу будућност“, које је дио Греен Цултуре Форума 2017.

Бакленд је у свом предавању говорио о значају умјетничке продукције која је инспирисана принципима одрживог развоја и усмјерена на подизање свијести о климатским промјенама. Представио је свој дугогодишњи ауторски пројекат Цапе Фареwелл у оквиру којег је до сада организовано девет научно-умјетничких експедиција, које су резултирале изложбама у значајним галеријама и музејима, као и флимском продукцијом која је приказивана на ББЦ и Сунданце фестивалу у Америци.

Прије предавања Бакленда присутнима се обратио проф.мр Јанко Љумовић, министар културе, који је рекао: “Одржавање Греен Цултуре Форума има вишеструки значај. Желим да нагласим да је ријеч о изузетно актуелној теми која на савремен начин третира развој културе у глобалном контексту. Такав програмски фокус, уз међународне предаваче и искуства њиховог културног простора, чини овај Форум драгоцјеном приликом да се представници црногорског културног сектора упознају са иновацијама у областима одрживог развоја, еколошког приступа култури, као и креативним индустријама. Поред тога, управо кроз овакве независне инцијативе, најбоље се може сагледати истински потенцијал који цивилни сектор има у дјелатностима културе, посебно у домену савремених модела културних политика и пракси.”

Извршна директорка НВО Круг, Весна Соколовска, исктакла задовољство на прилици да се кроз Форум директно укаже на утицај културног сектора на заштиту животне средине. “Сигурна сам да ће и наша будућа сарадња, као и сви наши сусрети до сада, почивати на креативној, покретачкој енергији,” додала је госпођа Соколовска.

Мултимедијална манифестација посвећена одрживом развоју, Греен Цултуре Форум почела је 7. јуна и током пет дана ће у осам црногорских општина бити организована предавања, дискусије, презентације и изложе. Греен Цултуре Форум посвећен је иновацијама у области одрживог развоја, еколошком приступу култури и развоју креативних индустрија, кроз серију умјетничких
активности и презентације међународних предавача, које повезује заједничка мисија промоције екологије и одрживог друштвеног развоја.