Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У оквиру „Дана европског филма“ представљен потпрограм Креативне Европе МЕДИА

У оквиру „Дана европског филма“ представљен потпрограм Креативне Европе МЕДИА
Датум објаве: 06.07.2017 09:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МЕДИА инфо дан, у организацији Министарства културе и Деска за Креативну Европу, одржан је у ЕУ инфо центру у Подгорици, у оквиру манифестације „Дани европског филма“.

Под називом „Како до средстава за кинематографију из ЕУ фонда“, током инфо дана представљен је преглед конкурса наведеног потпрограма Креативне Европе, који је намијењен пружању финансијске подршке развоју, дистрибуцији и промоцији европских филмова, као и аудиовизуелној индустрији.

У контексту имплементације новог Закона о кинематографији, као и успостављања Филмског центра Црне Горе, Илија Суботић, савјетник за аудиовизуелне дјелатности у Министарству културе и координатор потпрограма МЕДИА, истакао је неопходност већег учешћа домаћег филмског сектора на конкурсима предметног фонда, посебно имајући у виду потребу даљег развоја свих сегмената кинематографске дјелатности.

Гошћа Инфо дана, Невена Негојевић, руководитељка МЕДИА Деска Републике Србије, представила је структуру доступних конкурса, те говорила о искуству аудиовизуелног сектора своје земље кроз учешће у предметном потпрограму, уз примјере успјешних пројеката који су на овај начин подржани током 2016. године.

Инфо дану присуствовали су представници црногорског кинематографског сектора, Факултета драмских умјетности са Цетиња и Факултета визуелних умјетности из Подгорице, док је највише интересовања исказано за конкурсе који се тичу развоја појединачних филмских пројеката, подршке дистрибуцији и фестивалима.