Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Покренута процедура за учлањење Црне Горе у Еуримагес

Покренута процедура за учлањење Црне Горе у Еуримагес
Датум објаве: 28.07.2017 12:09 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На јучерашњој сједници Влада је на приједлог Министарства културе усвојила Информацију о потреби приступања Црне Горе потпорном фонду Савјета Европе - Еуримагес.

Оснивањем Црногорске кинотеке, доношењем Закона о кинематографији 2015. године и оснивањем Филмског центра Црне Горе крајем 2016. године, створене су претпоставке за систематичан и организован развој овог сегмента културе и већа улагања у све дијелове кинематографског сектора. На тај начин су се стекли и услови за покретање процедуре учлањења у Еуримагес.

Укључење у фонд Еуримагес је најзначајнији корак у интеграцији Црне Горе у европску кинематографију, са незамјенљивим и немјерљивим финансијским и културолошким бенефитима.

Еуримагес је фонд Савјета Европе, основан 1989. године, и намијењен је кинематографији. Фонд сачињава 37 држава чланица које су и чланице Савјета Европе, а од скоро нова земља чланица је Канада, која жели да повећа ниво сарадње са европским кинематографијама. Еуримагес је намијењен филмским копродукцијама, дистрибуцији, приказивању и дигитализацији европских кинематографских дјела. Главни циљ Фонда је промоција европске филмске индустрије подстицањем филмске продукције, дистрибуције и приказивање филмова и јачања сарадње између филмских професионалаца у Европи. онд пружа финансијску подршку дугометражним, анимираним и документарним филмовима. Уз подршку копродукцијама, што представља најзначајнију дјелатност фонда, Еуримагес финансијски помаже и дистрибуцију европских филмова и независне биоскопе. Кроз године, Еуримагес је постао симбол квалитета који пројектима које одабере отвара велики број могућности за међународну промоцију. Од свог оснивања, скоро сви европски филмови који су били присутни на највећим филмским фестивалима били су подржани од стране Еуримагеса. Годишњи буџет фонда је око 25 милиона еура, а главни извори средстава су контрибуције земаља чланица, као и повраћај дијела средстава додијељених пројектима.

Учешће у овом фонду донијеће финансијске бенефите за кинематографски сектор Црне Горе, под условима прописаним програмом подршке коју обезбјеђује Еуримагес. Еуримагес ће отворити и друге могућности представницима црногорске кинематографије, као што су: копродукција са свим европским кинематографијама, ревитализација биоскопске мреже и дистрибуције, дигитализација биоскопа и кинематографских дјела, као и цијели низ других пројеката које Еуримагес редовно подржава. Све су то сегменти кинематографије који су у фази развоја у Црној Гори када им је неопходна асистенција овог фонда, који им отвара како диверсификовани извор финансирања, тако и могућност повезивања и сарадње са европским партнерима. Због свега наведеног, поред филмског фонда установљеног Законом о кинематографији, чланство у Еуримагес обезбиједиће знатне, алтернативне изворе за финансирање комплексних захтјева кинематографске дјелатности.

Чланством у Еуримагес, црногорски кинематографски сектор постаће активни партнер у мрежи европских кинематографија које усвајају заједничке стандарде и помажу једне другима у досезању нових публика, али и судионик у доношењу одлука о подршци европској кинематографији, кроз учешће у раду и одлучивање у Управном одбору.