Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Биљарди отворена изложба «Додир стакла»

У Биљарди отворена изложба «Додир стакла»
Датум објаве: 08.09.2017 11:19 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


На отварању изложбе «Додир стакла», у организацији амбасада нордијских земаља, Нордијскиг савета министара и Народног музеја Црне Горе, су говорили проф. мр Јанко Љумовић, министар културе, Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Норвешке, Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске и Лада Ратковић Буковчан, директорица Музеја Мимамара из Загреба.

Отварајући изложбу проф. Јанко Љумовић, министар културе истакао је: „Изложба коју вечерас заједнички отварамо примјер је како се традиција продуцира у савременим стваралачким концептима. Искуства старих нордијских мануфактура у умјетничким креацијама стакларског заната препознатљива су и у изложеним експонатима насталим у новом добу.”

„На овај начин црногорска публика је добила могућност да се упозна са изузетним сегментом примјењене умјетности и дизајна простора чија смо умјетничка и културна достигнућа до сада углавном препознавали кроз књижевност и филм, а рекао бих да овом изложбом добијамо још једну потврду о нордијском умјетничком сензибилитету који нам се увијек указивао својом промишљеном креативношћу и њеним артистичким и занатским особеностима,” закључио је Министар.
Амбасадори Норвешке Арне Санес Бјорнстад и Шведске Јан Лундин истакли су да је изложба резултат нордијске сарадње које представља успешан модел регионалне сарадње у различитим областима, међу којима је и култура, као и да је циљ изложбе промовисање особеног нордијског дизајана и произвођача стакла из ових земаља.

“Нордијски дизајн стакла је базиран на споју традиције и модерног, и тиме добро симболизује нордијска друштва”, рекао је амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад.
„Овдје су представљена три добра шведска завода стакла Малерас, Скруфс и Нyбро, заводи из краја Смоланда, са југа Шведске, од којих је већина од 19 вијека до данас прерасла у веће кластере.” рекао је амбасадор Шведске Јан Лундин.

„На овој изложби стакло се стопило са несумњивим врхунцима дизајна и умјетничких изражаја који су од половине прошлог стољећа саткали јасан нордијскои дизајн, дизајн који се одликује снажном потребом за обликовањем, како простора тако и најситнијег предмета у чевјековом окружењу,“ истакла је директорица Мимаре Ратковић Буковчан.

Посетиоци изложбе ће моћи до 10. октобра да погледају једниствене предмете од стакла произведене у нордијским стакларама чији су аутори познати дизајнери и стаклари.

На изложби су својим остварењима заступљене стакларе Холмегаард, Арцхитецтмаде и Ленне Бјерре Десигн из Данске; стакларе Ииттала и Ласисми, као и Галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у познатој фабрици у Риихимäкију) из Финске; стакларе Хаделанд, Гјовик и Магнор и студио Ностетанген Гласс из Норвешке; и стакларе Малерас, Скруфс и Нyбро из Шведске.