Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе

Потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе
Датум објаве: 10.11.2017 14:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе потписан је данас на Цетињу. Споразум су потписали Њ.Е. амбасадор А.Р. Египат Абдерахман Салахелдин Абдерахман и генерална директорица Директората за културно умјетничко стваралаштво у Министарству културе Драгица Милић.

„Подстакнути заједничком жељом да стварамо услове за јачање пријатељских веза између Црне Горе и Египта, овим актом отварамо могућност за боље упознавање наша два народа и њихових културно-историјских тековина, кроз успостављање и развијање институционалне сарадње, размјену програма, информација и експерата, презентацију културно-умјетничких пројеката, заједничко дјеловање у оквирима међународних организација, асоцијација и фондација у којима су наше државе учлањене,“ истакла је генерална директорица Милић.

Амбасадор Абдерахман је изразио задовољство данашњим потписивањем, које означава почетак размјене у области културе између двије земље. Како је истакао, након потписивања Споразума, као кровног документа, двије земље ће закључивати и посебне програме којима ће дефинисати сарадњу у појединачним областима.

Споразум предвиђа оквир за различите видове сарадње. Планирана је сарадња у областима музике, балета, позоришта, кинематографије, књижевности, ликовне умјетност... Подстицаће се размјена умјетника, умјетничких ансамбала и манифестација. Културна баштина је препозната као важна област за размјену знања, информација и искустава.

Након потписивања амбасадор Абдерахман Салахелдин Абдерахман одржао је предавање посвећено египатској култури и туризму.