Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк
Датум објаве: 13.11.2017 09:52 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУНа Генералној скупштини мреже кинематографија Југоисточне Европе – СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК, одржане током Међународног филмског фестивала у Солуну, Црна Гора постала је њен нови члан.

Црну Гору је представљао Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе. Чекић је на скупштини представио значај учлањења Црне Горе у ову мрежу, тренутно стање у црногорској кинематографији, као и визију развоја наше кинематографије.

СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК је мрежа кинематографија Југоисточне Европе основана у прољеће 2000. године од стране представника 11 земаља. Мрежа има за циљ да развије сарадњу између филмских професионалаца земаља чланица. У ту сврху, мрежа подржава развој интернационалних копродукција (играни филмови) и производњу краткометражних филмова (које дијелом финансира).

Грчки филмски центар обавља административне послове за организацију и покрива оперативне трошкове, а организација се финансира кроз контрибуције земаља чланица. Такође, СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК организује догађаје креиране у циљу промовисања филмова у земљама чланицама. Ово обухвата презентацију Балкан програма на разним националним фестивалима који се одржавају у земљама чланицама мреже и организовање недјеље посвећене националној кинематографији једне земље у другој земљи чланици. Мрежа, уз то, има за циљ развијање сарадње са другим сличним регионалним мрежама, као и са земљама у окружењу.