Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почела међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа”

Почела међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа”
Датум објаве: 20.11.2017 14:15 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Дводневна међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа” почела је данас у хотелу Хилтон у Подгорици.

На отварању конференције су говорили: Драгица Милић, генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе, Зоран Јанковић, државни секретар за политичка питања Министарства вањских послова и Норберт Бецкманн-Диеркес, директор представништва Конрад Аденауер Стифтунг.

Генерална директорица Милић је у свом обраћању рекла: „Данашња конференција је, заправо, наставак добрих и пријатељских комуникација које Министарство културе има са Фондацијом Конрад Аденауер, а засноване су на истовјетним, европским, вриједностима културног развоја. Дакле, ми културу, заједнички препознајемо као нужну претпоставку свеколиког друштвеног напретка, која неупитно завређује интензивнију укљученост у све процесе изградње државе, посебно у савременом контексту европских интеграција и европског културног идентитета, који се темељи на културној разноликости.“

„На основу нашег искуства, може се рећи да култура постаје све значајнији инструмент у међународним односима и сарадњи. Међутим, њена комплексност и вишезначност, пружа много више могућности за коришћењем тих непресушних потенцијала, са статусом цивилизацијске тековине, због чега активности на овом плану морају бити још интензивније,“ додала је генерална директорица Милић.

“Култура пружа основ за међу културну интеракцију и представља прву тачку сусрета различитих дипломатија, јер његује симболичке вриједности народа и држава. Савремено доба које карактерише глобализација, обавезује нас да са посебном пажњом приступамо очувању свих појединачних културних вриједности, како бисмо задржали препознатљивост наших култура, држава и региона,” истакао је државни секретар Јанковић.

“Додатни значај ове конференције јесте њена организација у сарадњи са фондацијом Конрад Аденауер, која је вишегодишњи партнер Црне Горе када је у питању одржавање оваквих и сличних догађаја. Захваљујући том партнерству, данас и сјутра ћемо и мати прилику да чујемо и излагања која ће омогућити увид у одређене културне праксе и дјелатности из СР Њемачке. Овај осврт ће бити посебно значајан са аспекта поређења регионалних и пракси њемачке културе,” закључио је Јанковић.

Директор представништва Конрад Аденауер Стифтунг, Норберт Бецкманн-Диеркес је рекао: “Култура је огледало и мотор друштвеног и политичког развитка и просперитета. Европа је континент културног богатства,диверзитета. Ова рзноликост је богатсво, али и коријен будућег развоја. Оне су заједничко насљеђе, али исто тако и заједничка обавеза и шанса. Црна Гора је дио тог европског идентитета.”

Током првог дана конференције организована су три панела: Међународни стратешки оквир-национални вс европски експерти, Савремене политике и праксе брендирања држава, градова и региона и Аспекти савремених културних политика за позиционирање малих држава у међународном контекту, на којима су говорили: Ана Вукадиновић, генерална директорка за економску дипломатију и културну сарадњу Министарства вањских послова; др Стефан Wолле, научни руководилац ДДР Музеја у Берлину; др Љиљана Рогач Мијатовић, професорица на Факултету драмских умјетности у Београду; проф. мр Јанко Љумовић, професор на Факултету драмских умјетности УЦГ; Ларс Јöрн Зиммер, посланик ЦДУ-а у покрајинском парламенту Сахсен Анхалта; доц. др Един Јашаровић, професор на Факултету драмских умјетности, УЦГ; проф. др Божо Скоко, професор на Факултету политичких знаности у Загребу и Франк Бауманн, директор Готхе института у Београду.

Током другог дана конференције, који ће почети сјутра, 21.новембра 2017.године у 10 сати биће организована два панела: Комплексност културног идентитета – Поглед са стране и Бренидрање културе.

Конференцију организују Министарство културе, Министарство вањских послова и Фондација Конрад Аденауер.


Конференција је дио вишегодишњег Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020. и посебно акцентује питање културне дипломатије и идентитета Црне Горе у савременом контексту, кроз презентацију студија случаја успјешних политика и пракси других земаља и култура.

мку