Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја”

Отворена изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја”
Датум објаве: 21.11.2017 12:42 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја” отворена је у Министарству културе на Цетињу.

Изложба представља избор дневних јеловника са Двора краља Виторија Емануела ИИИ и његове супруге, краљице Јелене, јеловнике званичних ручкова и банкета, као и јеловнике са званичних посјета краљевског пара иностранству.

На отварању изложбе су говорили: Драгица Милић, генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе, Александар Богдановић, градоначелник Пријестонице Цетиње и Винћенцо Дел Монако, амбасадор Републике Италије у Црној Гори.


мку

Драгица Милић је у свом обраћању истакла: “Традиција кулинарства јесте битан показатељ државног и културног идентитета једног народа, а прича о томе је увијек посебна, занимљива и интригантна. Тој теми Министарство културе је посветило данашњи дан. Јутрос смо, у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер почели дводневну међународну конференцију посвећену државном и културном идентитету у контексту савремених међународних односа, а вечерас, па могла бих рећи, да настављамо причу конкретном манифестацијом италијанске националне кухиње, која нам открива утицај кулинарства у уобличавању културних посебности једног народа.”

“И за нас ова изложба има посебан значај, који црпимо не само из чињенице да са Италијанима баштинимо медитеранско насљеђе, већ прије свега из чињенице да је омиљена италијанска краљица Елена, била црногорска принцеза Јелена Петровић Његош, ћерка краља Николе. Из тих разлога смо италијанску изложбу, употпунили једним бројем експоната из Двора краља Николе, са жељом да вам пренесемо слична искуства са црногорског Двора, такође у виду рецепата и менија, фотографије свечаног дипломатског ручка, програма и позивница са музичких концерата практикованих на нашем двору,” закључила је Милић.

“Управо нас ноћашње окупљање инспирише и подсјећа да нематеријална баштина и традиција народа остају да живе дуго након окончања владавине династија и државних уређења која су их створила. Тако данас Италија и Црна Гора, иако у другим друштвеним и историјским околностима, баштине заједничке сегменте прошлости, настале управо под окриљем дјеловања наше принцезе Јелене, која је оставила дубок траг у животу оба народа,” рекао је на отварању градоначелник Богдановић. 
Он је додао и да је: “оваква спона, несумњиво видљива и данас међу свима нама, припадницима савремене генерације, уткана управо кроз пут предака, међу којима је наша принцеза и италијанска краљица Јелена имала истакнуто мјесто. Тако садашњи контекст културних веза Италије и Црне Горе не може бити замислив без помињања управо ове, за црногорску културу значајне личности, која је представљала једног од најсвјетлијих амбасадора Црне Горе у свијету.”

Изложбу је отворио амбасадор Републике Италије, Дел Монако, који је рекао: “Кроз изложбу педесет пет оригиналних јеловника, пажљива публика ће моћи да из једног сасвим посебног угла пропутује кроз дуги период ове краљевске куће, почевши од времена непосредно прије уједињења, од 1860.године, па све до 1933. Једно путовање кроз укусе, богато натопљено историјом. Јела сачињена по канонима ренесансе, која полако еволуирају током година, прихватајући најизражајније облике територијалног идентитета. Француски, аустро-угарски и шпански утицаји, али и јужни Медитеран, улазе у префињене јеловнике дајући им специфичну ноту излазећи у сусрет разноликости и вишестраности, које су многобројни историјски догађаји, па и сама њена географија, поклонили италијанском полуострву.”

Након отварања изложбе кувари Академије Барила припремили су за посјетиоце неколико јела са јеловника краљевске куће Савоја.

Организатор изложбе је Амбасада Републике Италије у Црној Гори, уз подршку Министарства културе Црне Горе, Пријестонице Цетиње, Академије Барила и Италијанског института за културу. 

мку