Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржан МЕДИА дан у Подгорици

Одржан МЕДИА дан у Подгорици
Датум објаве: 13.12.2017 10:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МЕДИА дан у организацији Деска за Креативну Европу Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, одржан је у ЕУ Инфо центру у Подгорици.

Илија Суботић, представник Министарства културе, подсјетио је да Црна Гора у ЕУ програму Креативна Европа - потпрограм МЕДИА учествује од 2015. године, чиме је за домаћи кинематографски сектор отворена могућност аплицирања за средства намијењена развоју, дистрибуцији и промоцији филмова, шемама за развој публике, обуку професионалаца, подршку фестивалима. Суботић је такође истакао да постоји тренд раста у погледу броја и успјешности апликација из Црне Горе, што је од посебне важности у контексту актуелних кретања и даљих развојних приоритета у области црногорске кинематографије.

Говорећи о бенефитима учешћа у потпрограму МЕДИА, Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе, истакао је да карактер 14 доступних конкурса на годишњем нивоу кореспондира са стандардима и праксама којима стреми и домаћи филмски сектор, у циљу јачања укупних капацитета у овој области.

Владимир Стојчевски, руководилац МЕДИА деска Републике Македоније, детаљно је представио структуру конкурса за развој појединачних филмских пројеката, односно смјернице за успјешно аплицирање за средства којима се подржава прва фаза у производњи кинематографског дјела, те говорио о искуствима своје земље кроз чланство у наведеном фонду ЕУ.

Иван Ђуровић, директор продуцентске куће Артикулација из Подгорице представио је пројекат дугометражног играног филма “После зиме”, рд. Ивана Бакрача, за који је кроз потпрограм МЕДИА обезбијеђен грант за фазу развоја у износу 30.000€, те истакао да осим важности финансијског аспекта, подршка доноси и ознаку квалитета од значаја за даљи процес производње и промоције филма.

У оквиру МЕДИА дана је одржано и предавање Милоша Ђукелића, директора продуцентске куће Ред продуцтион на тему „Филм и телевизија као креативне индустрије – значај филмског и телевизијског туризма“, који је говорио о претпоставкама за развој ове гране културног туризма, као и бенефитима у финансијском и смислу међународне презентације и промоције једне земље.

МЕДИА дану присуствовали су представници црногорског аудиовизуелног сектора, студенти и професори Факултета драмских умјетности са Цетиња и Факултета визуелних умјетности из Подгорице.

Фотографије: ЕУИЦ/У. Јововић