Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Орхан Памук посјетио Министарство културе

Орхан Памук посјетио Министарство културе
Датум објаве: 18.12.2017 09:18 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Орхан Памук, турски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност током свог боравка у Црној Гори посјетио је Министарство културе и разговарао са Драгицом Милић, генералном директорицом Директората за културно-умјетничко стваралаштво.

Генерална директорица Милић је изразила задовољство што смо у прилици да угостимо једног од највећих писаца данашњице. Навела је како Црна Гора и Турска баштине добре односе, посебно у области културе, а да овакви догађаји представљају посебну спону између наша два народа.

Орхан Памук је истакао своје одушевљење Црном Гором и предјелима које је посјетио. Како је рекао, планине у Црној Гори нијесу само природне љепоте већ представљају и важан дио њеног националног идентотета.

Посебно интересовање је исказао за историју Црне Горе са којом се детаљније упознао током обиласка Народног музеја. Навео је и како ће Црна Гора и све што је током свог боравка у њој видио, засигурно наћи мјесто у неком од његових романа.

Током посјете Цетињу Памук је обишао Двор краља Николе, Умјетнички музеј Црне Горе и Икону Богородице Филермосе.

Орхан Памук је боравио у Црној Гори на позив издавачке куће „Нова књига“, а покровитељи догађаја су Влада Црне Горе, Министарство културе, Пријестоница Цетиње и Општина Бијело Поље.