Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

УНЕСЦО Фонд за културну разноликост одобрио пројекат Института за предузетништво и економски развој из Подгорице

УНЕСЦО Фонд за културну разноликост одобрио пројекат Института за предузетништво и економски развој из Подгорице
Датум објаве: 26.12.2017 13:14 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Пројекат „Развој културних и креативних индустрија као дио одрживог економског сектора у Црној Гори“ НВО Института за предузетништво и економски развој из Подгорице, прворангирани је на овогодишњем конкурсу за финансирање из Међународног фонда за културну разноликост (ИФЦД) УНЕСЦО. За реализацију пројекта су одобрена средства у износу од 86.090 долара.

Одлуку о избору донио је Међувладин комитет за промоцију и заштиту разноликости културних израза на 11. редовној сједници која се одржавала од 12. до 15. децембра. Након спроведене предселекције Црногорске националне комисије за УНЕСЦО и Министарства културе, пројекте је вредновао панел УНЕСЦО експерата, а црногорски пројекат налази се међу 7 одабраних, са највише бодова. На конкурсу је било пријављено 227 пројеката из цијелог свијета.

Пројекат Института за предузетништво и економски развој усмјерен је на мапирање црногорских културних и креативних индустрија, те препознавање и промоцију иновативних пракси у том сектору. Истраживаће се његови потенцијали за локални и регионални развој. Планирано је да се приоритет да већем учешћу жена, младих стваралаца и припадника мањинских група у овој области, као и унапређењу пословних вјештина предузетника у култури кроз сет намјенских тренинга. Дефинисане пројектне активности за један од важних циљева имају и израду смјерница за развој културних и креативних индустрија, које ће бити намијењене доносиоцима одлука и политика, цивилном сектору, и генерално, подизању свијести о значају овог сектора културе за економски и друштвени развој Црне Горе.

Реализација пројекта почиње у априлу 2018. године, а завршне активности планиране су за почетак 2020. године.

Фонд за културну разноликост оформљен је на основу УНЕСЦО Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза, коју је Црна Гора ратификовала 2008.године.