Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић разговарао са амбасадором Републике Турске Галипом

Министар Богдановић разговарао са амбасадором Републике Турске Галипом
Датум објаве: 31.01.2018 15:05 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић и амбасадор Републике Турске у Црној Гори Њ.Е. Серхат Галип састали су се данас на Цетињу и разговарали о односима двије земље у области културе.
Министар Богдановић је изразио посебну захвалност за све што је Република Турска урадила у Црној Гори, у првом реду истичући почетак изградње објекта Факултета драмских умјетности, који је планиран за ову годину.

Саговорници су размотрили могућности за даље инвестирање Републике Турске и ТИКА-е у обнову културне баштине Црне Горе и том приликом је министар Богдановић посебно истакао значај који има објекат Болнице Данило И на Цетињу. Министар је рекао да би валоризација овог културног добра могла бити наредна активност у нашој сарадњи.

Амбасадор Галип је упознао министра Богдановића са стипендијама за школовање у Турској у разним областима, које нашим студентима нуди Амбасада. Договорено је да се размотри могућност стипендирања неколико студената у областима за које у Црној Гори не постоје студијски програми, као што су конзервација, археологија, етнологија...

Саговорници су изразили задовољство сарадњом коју су до сада оствариле институције културе Црне Горе и Републике Турске, посебно државни архиви, и истакли потребу потписивања Споразума о сарадњи Министарства културе Црне Горе и Министарства културе и туризма Републике Турске, чији је текст већ усаглашен. Предложена је могућност организовања сусрета два министра током ове године и потписивање овог, како је оцијењено важног документа за нашу даљу сарадњу у области културе.