Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић - министарка Кумбаро Фурџи: Подстицаћемо сарадњу између институција

Министар Богдановић - министарка Кумбаро Фурџи: Подстицаћемо сарадњу између институција
Датум објаве: 17.03.2018 11:12 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуЦрна Гора и Република Албанија оствариле су значајну размјену у области културе, закључено је на састанку министра културе Александра Богдановића са министарком културе Републике Албаније Мирелом Кумбаро Фурџи.

На састанку министара, одржаном током боравка у Лајпцигу, гдје су присуствовали обиљежавању 10 година од оснивања ТРАДУКИ мреже, разговарано је о наредним пројектима које ће Црна Гора и Република Албанија заједно реализовати.

Министар Богдановић је истакао задовољство што ће Министарство културе Црне Горе и Министарство културе Републике Албаније, у сарадњи са партнерима из Републике Италије, ове године почети реализацију два ИПА пројекта, који ће допринијети јачању система заштите, али и валоризацији наше културне баштине.

Министарка Кумбаро Фурџи је подсјетила и на неколико успјешно завршених ИПА пројеката и изразила увјерење да ће и пројекти који започињу ове године бити такође успјешно лмплементирани.

Министри су разговарали о сарадњи у области културне баштине, посебно археолошких истраживања и конзервације културних добара од значаја за обије државе.

Било је ријечи и о даљој размјени програма у области савременог стваралаштва и подстицању копродукција међу нашим институцијама.

Како су оцијенили министри важно је да интензивну комуникацију и сарадњу, осим министара, остварују и директори институција, па је у том смислу договорен заједнички састанак министара и директора инститиција културе двије земље, који ће бити одржан на Цетињу. "Овакав сусрет биће прилика да дефинишемо и договоримо план конкретних заједничких активности за наредни период" истакао је министар Богдановић.

Прије званичног састанка са министарком Кумбаро Фурџи министар Богдановић је присуствовао отварању штанда Републике Албаније на Сајму књига у Лајпцигу.