Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић – министарка Кумбаро Фурџи: Сарадња Црне Горе и Републике Албаније у области културе примјер у региону

Министар Богдановић – министарка Кумбаро Фурџи: Сарадња Црне Горе и Републике Албаније у области културе примјер у региону
Датум објаве: 24.04.2018 16:49 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић и министарка културе Републике Албаније Мирела Кумбаро Фурџи разговарали су данас на Цетињу о даљим корацима на унапређењу сарадње и јачању веза између институција културе двије земље.

Министри су подсјетили да су Министарство културе Црне Горе и Министарство културе Републике Албаније још 2009. године потписали Споразум о сарадњи у области културе, али и закључили да је на његовим основама неопходно дефинисати конкретне приједлоге за сарадњу у наредном двогодишњем периоду. Овакав документ биће креиран у директној комуникацији између представника министарстава и институција културе двије земље, истакли су саговорници.

Министар Богдановић је истакао задовољство што значајан вид сарадње Црна Гора и Република Албанија остварују и у регионалном контексту, у оквиру бројних иницијатива и форума којима додатно оснажујемо наше културне везе. Пројекти финансирани из европских средстава, на чијој ће имплементацији Црна Гора и Република Албанија радити у сарадњи са партнерима из Републике Италије, али и сарадња у оквиру ЕУ програма за културу, с посебним акцентом на потпрограм Креативна Европа омогућавају нам да увежемо искуства и капацитете и обезбиједимо додатна средства за културе нашх земаља, закључено је током данашњег сусрета.

Министри су размотрили динамику реализације ИПА пројеката названих МОНЕТ и ХАМЛЕТ, чија имплементација почиње у овом мјесецу. Како је истакнуто, у пројекту МОНЕТ водећи партнер је Министарство културе Црне Горе и његов циљ је стварање мреже музеја и локација од значаја за културу, уз промоцију природне и културне баштине. Пројекат ХАМЛЕТ базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Министарство културе Црне Горе на овом пројекту учествује као партнер, док је Министарство културе Албаније лидер пројекта.

Министарка Кумбаро Фурџи је навела да наши односи у области културе, како на билатералном тако и на мултилатералном плану могу послужити као примјер у региону и истакла увјерење да ће у наредним годинама они бити све садржајнији, а њихови резултати још видљивији.

На састанку је било ријечи о сарадњи у областима културне баштине и савременог стваралаштва и наведено да ће се, у присуству представника министарстава и институција културе двије земље, сви предложени пројекти размотрити и дефинисати план њихове реализације.

Све бројније нове иницијативе у нашој сарадњи посебно охрабрују, јер само заједничким залагањем наших ресора можемо обезбиједити стручну и институционалну подршку пројектима промоције и очувања заједничког културног насљеђа, закључено је на састанку министра Богдановића и министарке Кумбаро Фурџи.

Након билатералног састанка, министри су одржали састанак са директорима институција културе двије земље. Саопштење са овог састанка биће накнадно обљављено.