Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Дефинисан оквир за сарадњу Црне Горе и Републике Албаније у 2018. и 2019. години

Дефинисан оквир за сарадњу Црне Горе и Републике Албаније у 2018. и 2019. години
Датум објаве: 24.04.2018 18:03 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Током званичне посјете министарке културе Републике Албаније Миреле Кумбаро Фурџи Црној Гори, након сусрета са министром културе Александром Богдановићем, министри су одржали заједнички састанак са директорима институција културе двије земље.

Сходно договору са недавног сусрета министара у Лајпцигу, данашњи састанак на Цетињу организован је како би представници министарстава и институција разговарали о пројектима на којима ће наше двије земље радити током наредне двије године и који ће бити саставни дио Програма сарадње у области културе за 2018. и 2019. годину. Програм који ће у наредним мјесцима бити потписан, садржаће конкретне активности министарстава и институција културе.

Како је оцијењено на састанку, осим динамичне сарадње министарстава, изузетно је важна и комуникација коју остварују наше институције, због чега ће овај састанак дати додатни подстицај и замајац за креирање још богатијих и садржајнијих програма.

Министри су као значајну област у сарадњи наших земаља преознали филм и кинемографију, и истакли да ће филмски центри интензивније радити на јачању сарадње и имплементацији заједничких пројеката, посебно копродукционих, којима се подстиче повезивање професионалаца у области филма између Црне Горе и Републике Албаније.

Наглашен је значај развоја позоришне, ликовне и музичке умјетности за културу једне земље и закључено да ће новим документом бити предвиђено јачање механизама за континуирану размјену програма, пројеката и умјетника и учешће на фестивалима који се у ове двије земље организују.

Саговорници су на данашњем састанку разговарали и о важности очувања, али и адекватне валоризације и презентације културне баштине Црне Горе и Републике Албаније. Као посебно важни у овој области, истакнути су локалитети и музејски материјали који представљају наше заједничко насљеђе и везу између наших култура. Добра искуства у заштити баштине наших земаља обавезују нас да наставимо и проширимо сарадњу у очувању оних археолошких локалитета који још увијек нису адекватно истражени и заштићени. Подстицаћемо и развој пројеката и размјену програма између наших библиотека, музеја, архива и кинотека, закључили су учесници састанка.

Министар Богдановић и министарка Кумбаро Фурџи су изразили задовољство што су данас на Цетињу на једном мјесту окупили представнике институција који ће учествовати у креирању програма сарадње у области културе између Црне Горе и Републике Албаније и од њих чули конкретне приједлоге и иницијативе. Министри су истакли увјерење и да ће састанци овог типа бити пракса у нашим односима.