Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Grčke

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Grčke
Datum objave: 07.03.2019 14:34 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar vanjskih poslova Republike Grčke Georgios Katrougalos potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Grčke.

Ministri su Sporazum potpisali uz prisustvo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Republike Grčke Prokopisa Pavlopoulosa.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja, Sporazum će unaprijediti dobre odnose dvije države i postaviti osnov za dalje unapređenje saradnje i sprovođenje konkretnih projekata u oblasti kulture.

Sporazum o saradnji u oblasti kulture predviđa realizaciju projekata koji se odnose na muzejsku, bibliotečku i arhivsku djelatnost, kao i na oblast kinematografije, pozorišta, muzike, likovne umjetnosti, prevođenja i promocije materijalne i nematerijalne kulture. 

Sporazum će omogućiti direktnu saradnju institucija kulture dvije zemlje, kao i učešće na međunarodnim festivalima i manifestacijama, a njegova implementacija podrazumijeva jačanje saradnje i na polju zaštite i očuvanja kulturnih dobara, ali i borbe protiv nelegalne trgovine, uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.