Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Богдановић - Риестер: Нове иницијативе за сарадњу Црне Горе и Француске у култури

Богдановић - Риестер: Нове иницијативе за сарадњу Црне Горе и Француске у култури
Датум објаве: 25.03.2019 17:19 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуМинистар културе Александар Богдановић борави у званичној посјети Републици Француској током које се састао са министром културе Републике Француске Франком Риестером.
      
На састанку два министра разговарано је о пројектима сарадње чија је реализација у току, на основу већ потписаног Споразума о сарадњи у области културе, али и о новим иницијативама за размјену.

Саговорници су разговарали о интензивирању сарадње и размјене програма и умјетника у областима музичко-сценске и позоришне дјелатности, визуелне умјетности, као и о могућностима за превођење црногорске књижевности на француски језик и француске на црногорски језик.

"Посебан фокус наше будуће сарадње биће на креативним индустријама. У циљу развоја ове области, Црна Гора развија креативне хабове који ће представљати мјесто синергије умјетности и предузетништва, како домаћих тако и страних умјетника. Искуства Француске у овој области, која је у Црној Гори још увијек у развоју, биће нам од великог значаја" истакао је министар Богдановић.

Било је ријечи и о размјени добрих искуства и пракси у области заштите културне баштине, развоју пројеката и размјени програма између библиотека, музеја, архива и кинотека.
        
Имајући у виду дугогодишње пријатељске односе и сарадњу Црне Горе и Републике Француске, као и чињеницу да се на Цетињу налази зграда некадашњег Француског посланства, два министра су размотрила могућност заједничке рестаурације овог објекта.

Министар Богдановћ је упознао министра Риестера са активностима које се у Црној Гори спроводе како би се ускоро пренијели посмртни остаци чланова династије Петровић Његош у Црну Гору и истакао да ће подршка Министарства културе и других релевантних институција Републике Француске бити од посебне важности приликом преношења посмртних остатака Михаила Петровића Његоша сахрањеног у Паризу.

Министар Риестер је истакао да Република Француска уважава значај који ова иницијатива има за Црну Гору и њену посљедњу владарску династију Петровић Његош и навео да ће пружити сву неопходну помоћ.

Министар Богдановић је на састанку истакао задовољство пријатељским односима Републике Француске и Црне Горе у свим областима и изразио захвалност на континуираној подршци коју Француска пружа Црној Гори на њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији. "Због свега наведеног радују нас нове иницијативе за сарадњу у култури", рекао је министар Богдановић.

Састанку су поред министра Богдановића присуствовали отправница послова у Амбасади Црне Горе у Француској Зденка Радуловић и предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић.

мку