Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović - generalni sekretar OEBS-a Greminger: Ministarstvo kulture ostvarilo značajan napredak na unapređenju normativnih propisa

Ministar Bogdanović - generalni sekretar OEBS-a Greminger: Ministarstvo kulture ostvarilo značajan napredak na unapređenju normativnih propisa
Datum objave: 02.04.2019 12:49 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Na sastanku je razgovarano o reformi medijskog zakonodavstva koja je u toku i saradnji Ministarstva kulture i OEBS-a u ovom procesu.

"Crna Gora aktivno radi na izradi medijskih zakona, usklađenih sa najvišim evropskim standardima, a podrška i ekspertiza OEBS-a od izuzetnog nam je značaja," istakao je ministar Bogdanović.

Generalni sekretar Greminger je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom OEBS-a i MInistarstva kulture na aktivnostima koje imaju za cilj reformu medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori. On je tokom razgovora iskazao spremnost za nastavak podrške OEBS-a u ovim važnim reformskim procesima, koji za cilj imaju jačanje vladavine prava, promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Sagovornici su razgovarali i o važnosti intenzivnije saradnje u oblasti sprečavanja nelegalne trgovine kulturnim dobrima, na osnovu UNESCO Konvencije o sredstvima zabrane i spriječavanja nelegalnog uvoza, izvoza i transfera vlasništva kulturnih dobara iz 1970. godine.

"Ministarstvo kulture je u kontinuitetu posvećeno uređenju sistema zaštite kulturnih dobara, a unapređenje normativnih propisa kojima ćemo spriječiti nelegalnu trgovinu kulturnim dobrima nalazi se visoko na listi naših prioriteta," naveo je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović i generalni sekretar Greminger su ocijeniji da je Ministarstvo kulture ostvarilo značajan napredak na unapređenju normativnih propisa i obezbjeđivanju njihove pune implementacije, ali i istakli da dvije strane ostaju otvorene za nastavak saradnje u svim daljim aktivnostima.