Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

Међународна сарадња

26.12.2017.

УНЕСЦО Фонд за културну разноликост одобрио пројекат Института за предузетништво и економски развој из Подгорице

УНЕСЦО Фонд за културну разноликост одобрио пројекат Института за предузетништво и економски развој из Подгорице Пројекат „Развој културних и креативних индустрија као дио одрживог економског сектора у Црној Гори“ НВО Института за предузетништво и економски развој из Подгорице, прворангирани је на овогодишњем конкурсу за финансирање из Међународног фонда за културну разноликост (ИФЦД) УНЕСЦО. За реализацију пројекта су одобрена средства у износу од 86.090 долара.

18.12.2017.

Орхан Памук посјетио Министарство културе

Орхан Памук посјетио Министарство културе

Орхан Памук, турски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност током свог боравка у Црној Гори посјетио је Министарство културе и разговарао са Драгицом Милић, генералном директорицом Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Генерална директорица Милић је изразила задовољство што смо у прилици да угостимо једног од највећих писаца данашњице. Навела је како Црна Гора и Турска баштине добре односе, посебно у области културе, а да овакви догађаји представљају посебну спону између наша два народа.

13.12.2017.

Одржан МЕДИА дан у Подгорици

Одржан МЕДИА дан у Подгорици

МЕДИА дан у организацији Деска за Креативну Европу Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, одржан је у ЕУ Инфо центру у Подгорици. Илија Суботић, представник Министарства културе, подсјетио је да Црна Гора у ЕУ програму Креативна Европа - потпрограм МЕДИА учествује од 2015. године, чиме је за домаћи кинематографски сектор отворена могућност

21.11.2017.

Отворена изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја”

Отворена изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја”

Изложба “Историјски јеловници бивше краљевске куће Савоја” отворена је у Министарству културе на Цетињу. Изложба представља избор дневних јеловника са Двора краља Виторија Емануела ИИИ и његове супруге, краљице Јелене, јеловнике званичних ручкова и банкета, као и јеловнике са званичних посјета краљевског пара иностранству. На отварању изложбе су говорили: Драгица Милић, генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе, Александар Богдановић, градоначелник Пријестонице Цетиње и Винћенцо Дел Монако, амбасадор Републике Италије у Црној Гори.

20.11.2017.

Почела међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа”

Почела међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа”

Дводневна међународна конференција “Политике државног и културног идентитета у контексту савремених међународних односа” почела је данас у хотелу Хилтон у Подгорици. На отварању конференције су говорили: Драгица Милић, генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво Министарства културе, Зоран Јанковић, државни секретар за политичка питања Министарства вањских послова и Норберт Бецкманн-Диеркес, директор представништва Конрад Аденауер Стифтунг.

13.11.2017.

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

Црна Гора послата члан мреже СЕЕ Цинема Нетwорк

На Генералној скупштини мреже кинематографија Југоисточне Европе – СЕЕ ЦИНЕМА НЕТWОРК, одржане током Међународног филмског фестивала у Солуну, Црна Гора постала је њен нови члан. Црну Гору је представљао Сехад Чекић, директор Филмског центра Црне Горе. Чекић је на скупштини представио значај учлањења Црне Горе у ову мрежу, тренутно стање у црногорској кинематографији, као и визију развоја наше кинематографије.

10.11.2017.

Потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе

Потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе

Споразум између Владе Црне Горе и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области културе потписан је данас на Цетињу. Споразум су потписали Њ.Е. амбасадор А.Р. Египат Абдерахман Салахелдин Абдерахман и генерална директорица Директората за културно умјетничко стваралаштво у Министарству културе Драгица Милић.

28.09.2017.

Инфо дан програма Креативна Европа одржан у Министарству културе

Инфо дан програма Креативна Европа одржан у Министарству културе

Министарство културе и Деск за Креативну Европу организовали су данас на Цетињу Инфо дан посвећен конкурсу за Европске пројекте сарадње. На Инфо дану, у којем су учествовале Јелена Жарић, савјетница за међународну сарадњу и европске интеграције и Милена Ражнатовић, координаторка потпрограма Култура, представљени су основне пропозиције конкурса и услови учешћа за црногорске кориснике. Осим тога, дат је детаљан осврт на дио конкурса који се односи на пројекте намијењене обиљежавању 2018. као Европске године културне баштине и посебне критеријуме за пријављивање.

15.09.2017.

Сарадња са Македонијом садржајна и динамична

Сарадња са Македонијом садржајна и динамична

Проф.мр Јанко Љумовић, министар културе састао се на Цетињу са Владимиром Лазовским, замјеником министра културе Републике Македоније. Саговорници су оцијенили да је досадашња размјена институција културе двије земље на вискомо нивоу и посебно похвалили сарадњу у области позоришне умјетности која је садржајна и динамична. Истакли су важност и улогу два министарства у даљем продубљивањиу и ширењу сарадње и на друге области културе.

13.09.2017.

На јавном позиву за избор кандидата за Оскара није било пријављених филмова

На јавном позиву Министарства културе и Филмског центра Црне Горе за избор националног кандидата за 90. награду Америчке академије филмске умјетности и науке Оскар у категорији Најбољи страни филм није било пријављених филмова.