Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана прва прес конференција пројекта "АрТВисион-А.ЛИВЕ ЦХАННЕЛ"

Датум објаве: 29.05.2013 11:01 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


У оквиру пратећег програма 55. Међународне изложбе умјетности Венецијанско бијенале, а на иницијативу Министарства културе Италије, у уторак 28. маја одржана је прва прес конференција пројекта "АрТВисион-А.ЛИВЕ ЦХАННЕЛ" који се реализује из програма прекограничне сарадње ЦБЦ ИПА Адриатицо 2007-2013.

Пројекат АрТВисион је резултат партнерства регије Пуља, лидера пројекта и неколико земаља чланица Јадранске регије: Италије (Музеј савремене умјетности Пино Паскали, Регија Венеција и Академија лијепих умјетности из Венеције), Црне Горе (Министарство културе Црне Горе), Хрватске (Приморско-горанска Жупанија и телевизијски канал РИ из Ријеке), Албаније (Министарство туризма, културе, младих и спорта Албаније и Академија умјетности из Тиране). Придружени партнери у пројекту су Еуронеwс (из Француске), Артрибуне и Сервизи-Италиани (из Италије), Радио Телевизија Црне Горе и РТВ Ноw Неwс (из Албаније). АрТВисион пројекат је укључен у мрежу Рете дел Цонтемпоранео Министарства културе Италије.

Пресс конференција је одржана у познатој палати Венеције Ца'д'оро а присутнима су се обратили испед министарства културе Италије: Гиованна Дамиани и Мариа Гразиа Беллисарио, Францесцо Палумбо из регије Пуља , Марија Тереса Де Грегорио из регије Венето и Луигино Росси, декан Академије лијепих умјетности из Венеције. На конференцији су такодје говорили представници држава партнера међу којима се испред Министарства културе Црне Горе, обратио Борис Абрамовиц савјетник у министарству који је истакао значај оваквог пројекта али и улогу активности које ће предузети партнер из Црне Горе. Министарство културе Црне Горе је овом пројекту приступило као партнер на позив италијанске регије Пуља а на основу предходно остварене успјешне сарадње на реализацији изложби и других културних пројеката на Цетињу и Барију.
Главни циљ овог пројекта је унапредјење промоције умјетности земаља учесница као и умрежавање умјетника и културних актера, кроз заједничке продукције, изложбе, радионице, предавања и друге активности. Пројекат це обезбиједити услове за конципирање иницијатива и реализацију производа који ће се емитовати путем сателитских и wеб канала коминикације.
Мисија пројекта АрТвисион, који управо почиње, је подизање квалитета и квантитета интеркултурне комуникације међу различитим популацијама јадранских земаља, унапређење аудио визуелне продукције, активно учешће младих умјетника и студената умјетничких школа и активирање иновативних методологија у планском креирању културних политика.

Кроз заједничку имплементацију планираних пакета активности, у трогодишњем аранжману, све земље чланице и посебно партнери доприносе заједничком интересу остваривања мисије пројекта, чиме ће се постићи боље међусобно разумијевање, уз промоцију и подршку умјетности која це ојачати јадранске културне везе.