Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Manifestacija „Jezero, baština i inovacije“ od 19-22. septembra na Skadarskom jezeru

Manifestacija „Jezero, baština i inovacije“ od 19-22. septembra na Skadarskom jezeru
Datum objave: 19.09.2013 10:53 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUMinistarstvo kulture Crne Gore u okviru realizacije projekta CULTEMA u periodu od 19-22. septembra u regionu Skadarskog jezera, organizuje niz aktivnosti pod nazivom „Jezero, baština i inovacije“.

Prvi dio manifestacije počeće u četvrtak 19. septembra u selu Godinje, gdje će biti održana trodnevna studentska radionica na temu Mapiranje tematskih staza i specifična turistička signalizacija Godinja, a sve u cilju prepoznavanja značajnih tačaka u samom Godinju koje tretiraju kulturno-istorijske, arhitektonske, gastronomske i druge turističke vrijednosti lokaliteta. Između ostalog, u toku trajanja radionice biće koncipirane tematske staze lokaliteta, detaljno razrađeni tematski punktovi, te kreirano idejno rješenje info sistema za tematske staze. 

Drugog dana manifestacije 21. septembra na Virpazaru će biti upriličen zajednički događaj sa Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), kako bi se zaokružila ideja o Skadarskom jezeru kao sinergiji kulturnog i prirodnog nasljeđa, tradicije i turizma. U okviru ovog segmenta, u period od 11 do 15h biće organizovano nekoliko aktivnosti : izložba suvenira, upotrebnih predmeta i murala od reciklirane plastike nastalih u okviru projekta “Umjetnost, plastika, reciklaža” koje sprovodi CSTI, zatim dječji program, a biće organizovana i izložba domaćih proizvoda i suvenira iz regiona Skadarskog jezera kao i degustacija tradicionalnih jela. Za projektne partnere iz drugih zemalja biće organizova obilazak nekih od kulturnih dobara sa liste prioriteta za projekat Cultema (Besac, Lesendro, Grmožur, Godinje…)

Na samom kraju, centralni događaj biće organizovan 22. septembra na tvrđavi Žabljak Crnojevića sa početkom od 17h. Cilj aktivnosti je promocije projektnih teritorija i kulturnih dobara u okviru projekta Cultema uz učešće partnerskih organizacija iz Italije, Grčke, Rumunije i Bugarske. Posebno će biti predstavljena baština Skadarskog jezera, kulturna dobara sa liste prioriteta, sa akcentom na Žabljak Crnojevića i dokumenta koja su za lokalitet izrađeni u okviru projekta (Studija izvodljivosti i Biznis plan za Žabljak Crnojevića). U okviru događaja biće još jednom prikazan film Čuvari starih zanata, a prezentovaće se i preliminarni rezultati trodnevne radionice održane na Godinju. Za goste će biti priređen prigodan muzički program i koktel.

Manifestacija se organizuje u okviru projekta Kulturne vrijednosti za održivo teritorijalno upravljanje i marketing – CULTEMA koji se implementira u okviru SEE programa koji je finansiran od strane EU, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.