Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Оперативна фаза пројекта је добила зелено свијетло!

Презентација пројекта АРТВИСИОН у Тирани

Презентација пројекта АРТВИСИОН у Тирани
Датум објаве: 10.03.2014 14:23 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ Тирани је недавно одржан други састанак десет партнера Управног одбора пројекта АрТВисион – а.ливе.арт.цханнел. Састанку су присуствовали представници Министарства културе и Факултета драмских умјетности са Цетиња, који су партнери у пројекту, као и представници партнерских институција из Италије, Хрватске и Албаније.

Састанак Управног одбора отворила је Мирела Кумбаро, министарка културе Албаније, која је поздравила присутне и пожељела успјешан наставак и реализацију пројекта.

Током састанка је било ријечи о успостављању оперативних фаза пројекта, разговарало се о садржају и производњи аудиовизуелних материјала, идентификовању комуникацијских тачака као и о заједничкој припреми календара догађаја и изложби.

Другог дана је одржана и прва велика прес конференција и презентација пројекта за медије на којој је говорила Мирела Кумбаро, министарка кулртуре Албаније, представник другог албанског партнера, ректор Универзитета умјетности из Тиране, Петрит Малај, као И представник Лидера пројекта, Францесцо Палумбо, директор Сектора за политику промоције територије, знања и талената регије Пуља.

Како је истакла министарка Кумбаро, овај пројекат има велики значај јер показује нови однос политике према култури, како би се идеје, иницијативе и регионална сарадња претворили у конкретна умјетничка дјела. Министарка Кумбаро је навела да ће АрТВисион бити канал за емитовање нове, отворене политике културе без граница и подстицај за стварање "плодног тла" за рад умјетника.

Петрит Малај, ректор Универзитета умјетности из Тиране је у свом обраћању истакао да ће Универзитет током трајања пројекта ставити умјетницима на располагање капацитете своја три факултета (Музиког факултета, Факултета визуелних умјетбости и Факултета позоришне умјетности). Како је нагласио, ови факултети су међу најбоље квалификованим за организовање и ко-продукцију традиционалне и савремене умјетности, што је управу један од циљева пројекта.

На пресс конференцији је говорио и представник Лидера пројекта, Францесцо Палумбо, који је рекао да суштину арТВисион пројекта представља оснивање прве мреже за емитовање трансмедијске умјетности на подручју Јадрана. Ова мрежа ће бити мјешавина међусобно повезаних телевизијских канала, у потпуности посвећених производњи и преносу слике, који ће помјерити границе савремене визуелне умјетности.

АртВисион је пилот пројекат, који је резултат партнерског вођења регије Пуља – Сектора за политику промоције територије, знања и талената, а подржан од стране Адриатиц ИПА ЦБЦ програма 2007-2013. (мјера 3.3 “Комуникационе мреже”). Министарство културе је овом пројекту приступило као партнер на позив италијанске Регије Пуља, а на основу претходне сарадње на реализацији изложби и других културних пројеката на Цетињу и Барију. Поред поменутих партнера из Црне Горе придружени партнер на пројекту је и Радио Телевизија Црне Горе.

У оквиру пројекта је планирана израда 150 оригиналних аудиовизуелних продукција на којима ће радити пет самосталних аудиовизуелних екипа које дјелују у свакој од земаља партнера, затим 15 оригиналних аудиовизуелних продукција на којима ће радити млади редитељи, као И реализација 5 умјетничких резиденција које ће окупити око 30 студената са академија, а чији је циљ израда 5 "умјетничких приредби" од стране 5 међународно признатих умјетника. Пројектом је планиран и велики број дешавања у области савремене умјетности, као и путујућа изложба умјетности "Умјетност у луци" која ће бити представљена у 5 лучких градова на обалама Албаније, Хрватске, Црна Горе и Италије.

Циљ АрТВисион пројекта је емитовање знања о савременој визуелној умјетности, путем мреже комуникационих канала, телевизија, wеб страница, друштвених мрежа, музеја, јавних и приватних институција. Дјела настала током реализације пројекта ће бити представљена широј јавности кроз аудиовизуелне радове умјетника који ће радити у међународним ТВ екипама.

Дугорочна одрживост резултата АрТВисион пројекта обезбиједиће се кроз успостављање Прекограничног плана одрживости, који ће бити посебна прилика за прекограничну сарадњу и динамичну културну и мултидисциплинарну размјену на подручју јадранске обале.

Реализација пројекта ће трајати до марта 2015 године.