Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Барију представљен пројекат “АрТВисион”

У Барију представљен пројекат “АрТВисион”
Датум објаве: 09.06.2014 13:53 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУ четвртак, 5. јуна у Барију, Италија, одржана је до сада највећа презентација пројекта “АрТВисион – а.ливе.арт.цханнел”, који је подржан од стране Адриатиц ИПА ЦБЦ програма 2007-2013, а у којем партиципира Министарство културе са партнерима из Италије, Албаније и Хрватске.

На прес конференцији у Барију је говорила Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе, која је истакла да је реализација пројекта “АрТВисион” веома значајна за јачање и развој културних капацитета Јадранске регије.

На презентацији су говорили и Силвиа Годелли, савјетник за Медитеран, културу и туризам регије Пуља, Италија, Францесцо Палумбо, директор Сектора за политику промоције територије, знања и талената регије Пуља, која је лидер пројекта; Марина Медарић, замјеница жупана Приморско-горанске жупаније из Хрватске и Мариа Тереса Де Грегорио, директор сектора за културу у регији Венето, Италија.

На пресу је представљена велика изложба савремене умјетности, "Коегзистенција - за нови јадрански коине", која ће бити организована у оквиру пројекта, а на којој ће своје радове изложити млади аутори из земаља учесница у пројекту. Изложба ће бити путујућег карактера и биће представљена најприје у Албанији, затим у Црној Гори, Хрватској и Италији. Како је истакнуто, телевизијске екипе из пет партнера почињу са израдом видео радова, кратких филмова и репортажа, који ће бити доступни свима и након завршетка пројекта, захваљујући веб сајту и друштвеним мрежама. Током трајања пројекта биће реализоване и размјене студената умјетничких академија. 

Након прес конференције одржан је округли сто на тему ”Умјетност у акцји - визија младих“ на којем је учествовао Сехад Чекић, продекан Факултета драмских умјетности са Цетиња, који је технички партнер у пројекту “АрТВисион”. Учесници округлог стола су били представници умјетничких академија и млади умјетници из партнерских земаља, који су, између осталог, разговарали о значају сарадње умјетничких школа у региону.

У пројекту “АрТВисион” из Црне Горе учествују Министарство културе, Факултет драмских умјетности, као технички партнер и Радио телевизија Црне Горе, која је придружени партнер. 

Обраћање генералне директорке Милић можете преузети овдје.